Rusija

FSB uhapsila ukrajinskog obaveštajca koji je digao u vazduh prugu na Krimu

Nakon početka Specijalne vojne operacije, stanovnik Simferopolja je otišao u Odesu, gde je stupio u službu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, obučen je za izviđačko-diverzantske radnje i poslat na Krim
FSB uhapsila ukrajinskog obaveštajca koji je digao u vazduh prugu na Krimuwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Global Look Press

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je u Simferopolju privela ukrajinskog vojnog obaveštajca koji je u februaru digao u vazduh prugu na Krimu, saopštila je služba.

"U februaru 2022. godine, nakon početka Specijalne vojne operacije, stanovnik Simferopolja je otišao u Odesu, gde su ga regrutovali službenici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Obučen je za izviđačko-diverzantske radnje i poslat u Republiku Krim", navodi se u saopštenju.

Ruski državljanin, rođen 1998. godine je, po nalogu ukrajinske službe, 23. februara ove godine digao u vazduh železničku prugu na deonici Čistenjkoje - Počtovo u Bahčisarajskoj oblasti na Krimu.

Improvizovanu eksplozivnu napravu je čuvao sakrivenu na tajnom, ranije dogovorenom mestu. Priznao je da je sarađivao sa specijalnim službama Ukrajine, sada se nalazi u istražnom zatvoru.

Pokrenut je krivični postupak zbog sabotaže, istragom se utvrđuje da li je uhapšeno lice umešano i u druga krivična dela.

image