Kremlj: Rusija nikad nije zatvarala vrata pregovorima

Moskva pomno prati razgovore turskog i ukrajinskog predsednika, kazao je Peskov

Rusija nikada nije zatvarala vrata za pregovore o Ukrajini, ali oni za sada nemaju perspektivu, rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je ranije da bi do jeseni situacija u Ukrajini trebalo da se promeni i da bi moglo da dođe do početka pregovora o mirnom rešenju.

"Govorili smo više puta i to na različitim nivoima, pa i na najvišim, da ruska strana nikada nije zatvorila vrata pregovaračkom procesu. Ali za sada ne vidimo nikakve izglede za to", rekao je Peskov.

Političko i diplomatsko rešenje u Ukrajini izostaje jer kijevski režim trenutno odbija mogućnost pregovora, objasnio je Peskov.

"U ovom trenutku, nažalost, politička i diplomatska sredstva nisu od koristi", kazao je on, dodajući  da Vašington "naglašeno" ne pokazuje sklonost prema pregovaračkom procesu, a upravo se odatle upravlja ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je zakonom zabranio pregovore sa Moskvom.

Kremlj pomno prati razgovore Zelenskog i Erdogana

Moskva pomno prati razgovore turskog predsednika Tajipa Erdogana i Vladimira Zelenskog, kazao je Peskov i dodao da je Kremlj zainteresovan za taj susret.

"Ovo je važno", naglasio je.

Rusija i Turska održavaju konstruktivne partnerske odnose. "Cenimo te odnose i osećamo isto i sa turske strane. Zato smo zainteresovani da saznamo o čemu će razgovarati", rekao je.

Erdogan je više puta ulagao napore da reši različite probleme u kontekstu ukrajinskog sukoba, igrao je posredničku ulogu, i ruski predsednik to veoma ceni, dodao je Peskov.

Sastanak turskog i ukrajinskog predsednika dogovoren je za danas u Istanbulu, a očekuje se da će se razgovarati o situaciji u Ukrajini i Sporazumu o žitu.

S obzirom da se Putin i Erdogan često čuju, Peskov ne isključuje mogućnost da će lideri Turske i Rusije uskoro razgovarati.

Ekonomski pokazatelji odlični

Ruski predsednik ne planira nikakve sastanke zbog nestabilnosti rublje, ekonomski pokazatelji u Rusiji su dobri, nema sumnje u makroekonomsku stabilnost, rekao je Peskov.

Podsetio je na nedavni razgovor Putina i premijera Mihaila Mišustina koji su konstatovali da su ekonomski pokazatelji veoma dobri i da je ekonomska situacija u zemlji bolja od očekivane.