Bezbednjaci Ukrajine uhapsili još jednog sveštenika kanonske UPC kod Kijeva

Namesnik hrama UPC priveden je pod optužbom da je sarađivao prilikom prinudne evakuacije lokalnog stanovništva u Belorusiju dok se ruska vojska nalazila u tom regionu

Služba bezbednosti Ukrajine privela je namesika hrama kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u gradu Borođanka u Kijevskoj oblasti, zbog sumnje da je pomagao u prinudnoj evakuaciji stanovnika regiona u Belorusiju, prenele su "RIA Novosti" saopštenje sa Telegrama ove institucije.

"Služba bezbednosti istražuje činjenice o saradničkim aktivnostima namesnika hrama UPC Viktora Taljke u selu Borođanka. Trenutno se proveravaju podaci o njegovom učešću u prinudnom prebacivanju skoro 100 stanovnika Kijevske oblasti tokom privremene okupacije regiona", saopštila je SBU Ukrajine.

Kako je saopšteno iz resora, pokrenut je krivični postupak za, kako se navodi, saradničku delatnost. Predviđena kazna zatvora je do pet godina.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj stvarnoj zabrani u Ukrajini.

Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretresa episkope i sveštenike u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima o "antiukrajinskoj delatnosti".