Rusija

Zaharova: Ujedinjene nacije da budu garant prehrambenog sporazuma

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije poručila da zapadni pokrovitelji moraju da shvate da provokacije više neće proći
Zaharova: Ujedinjene nacije da budu garant prehrambenog sporazumawww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da Ujedinjene nacije moraju da se pokažu kao garant prehrambenog sporazuma, a zapadni pokrovitelji moraju da shvate da provokacije više neće proći.

Navela je da žele garancije onih koji su potpisali ovaj dogovor. 

"Pre svega od UN koje su bile posrednik i garant i same predlagale ove šeme", rekla je Zaharova za redio "Komsomoljska pravda".

Prema njenim rečima, neophodno je osigurati da oni koji stoje iza kijevskog režima shvate da takve provokacije više neće proći.

"Čitava ova priča je, nažalost, izmišljena radi profita, za ogroman novac zapadnih kompanija pod izgovorom, kao i uvek, onih koji gladuju", napomenula je Zaharova budući da je najveći deo žitarica u okviru sporazuma otišao u zapadne zemlje.

Dodala je da će mnoge evropske zemlje tek kasnije shvatiti prave namere SAD-a, urpkos izjavama o solidarnosti i strategijskom partnerstvu sa Evropom i da Rusija više neće tolerisati terorističke napade poput onoga na Crnomorsku flotu. .

Portparolka ministarstva spoljnih poslova osvrnula se i na gotovo histeričnu reakaciju medija i zvaničnog Zapada na pitanju da li je bivša premijerka Velike Britanije Liz Tras zaista poslala poruku državnom sekretaru SAD Entoni Blinkenu odmah nakon napada na Severni tok.

"Rusija je zadala samo jedno direktno i otvoreno pitanje o tome da li su nove glasine o poruci Blinkenu istinite, i bila je osuđena. Ceo taj proces u medijima koordinisan je od strane zapadnih specijalnih službi", smatra Zaharova.

image