Rusija

Ruska duma odlučila: Uskoro odluka o zabrani promene pola, planovi Zapada osuđeni na propast

Vašington i Brisel žele da nametnu tuđe kvazivrednosti i da unište identitet ruskog naroda, poručio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin
Ruska duma odlučila: Uskoro odluka o zabrani promene pola, planovi Zapada osuđeni na propastwww.globallookpress.com © Russian State Duma/via Globallookpress.com

Tokom jula Državna duma će doneti odluku o uvođenju zabrane promene pola, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Tradicionalne porodične vrednosti su važne za svakog od nas. Juče je predsednik Češke rekao da će 'sve zapadne vrednosti biti uništene, ako, ne daj Bože, Rusija pobedi'. Jednom rečju, izrekao je naglas ono što nameravaju Vašington i Brisel. Žele da nametnu tuđe kvazivrednosti, da unište identitet našeg naroda. Njihovi planovi su osuđeni na propast. Tokom jula ćemo doneti odluku o zabrani promene pola", napisao je Volodin na Telegramu.

Naime, radi se o inicijativi koju su Državnoj dumi u maju podneli poslanici svih pet partija Dume, na čelu sa Volodinom. Zakon "O osnovama zaštite zdravlja građana u Ruskoj Federaciji" predlaže da se dopuni odredbom prema kojoj je "zabranjeno obavljanje medicinskih intervencija u cilju promene pola osobe". 

Predlog zakona dozvoljava lekarsku intervenciju za lečenje urođenih anomalija formiranja pola kod dece, ali samo "po odluci lekarske komisije savezne državne zdravstvene ustanove". Predlog zakona uvodi i zabranu matičnim službama da vrše ispravke ili izmene dokumenata na osnovu potvrda o promeni pola koje izdaju medicinske organizacije.

Predsednik Državne dume je takođe podsetio da su građani Ruske Federacije pre tri godine glasali za ustav koji štiti "instituciju braka kao zajednice muškarca i žene", a 2022. godine usvojeni su zakoni o zabrani propagande netradicionalnih seksualnih odnosa, LGBT osoba i pedofilije.

"Srećna porodica izgrađena na međusobnom poštovanju i ljubavi je pouzdana podrška i podrška za svaku osobu. Ona daje radost, snagu, pomaže da se ide napred, da se prevaziđu teškoće", poručio je Volodin, čestitajući Dan porodice, ljubavi i vernosti!

Naime, Državna duma Ruske Federacije usvojila je ranije predlog zakona o zabrani promene pola na plenarnoj sednici u prvom čitanju. U dokumentu, dostavljenom donjem domu krajem maja, predlaže se da se uspostavi potpuna zabrana medicinskih intervencija u cilju promene pola.

Prema rečima potpredsednika Državne dume Petra Tolstoja, skoro 400 članova parlamenta je podržalo inicijativu.

Predlogom zakona se izuzimaju urođene anomalije kod dece. U tim slučajevima lekarska intervencija je dozvoljena, ali samo po odluci lekarske komisije, a ne samo jednog lekara, napomenuo je Tolstoj.

image