Rusija

Stejt department: Neće biti razgovora SAD i Rusije na samitu G20

Stejt department ne očekuje kontakte sa Ruskom Federacijom na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru
Stejt department: Neće biti razgovora SAD i Rusije na samitu G20www.globallookpress.com © Carola Frentzen

Stejt department ne očekuje kontakte između Ruske Federacije i SAD na marginama samita G20 u Indoneziji, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

"Ne očekujem da će biti razgovora između SAD i Rusije u kontekstu G20", rekao je Prajs na brifingu.

Očekuje se da će na samit G20 u novembru u Baliju doći predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik NR Kine Si Điping. Ova očekivanja je najavio Andi Viđajanto, bivši šef kabineta i nezvanični savetnik predsednika Indonezije Džoka Vidodoa.

Kao predsedavajuća G20 ove godine, Indonezija se suočila sa pritiskom zapadnih zemalja da povuče poziv Putinu zbog ruske specijalne vojne operacije.

Na samit G20 je pozvan i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U Indoneziji je u julu bio organizovan samit šefova diplomatija G20. Na njemu su učestvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Entoni Blinken. To je bio prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije da su se u istoj prostoriji našli ruski i američki visoki zvaničnik.

"Rusija neće trčati ni za kim sa predlozima za sastanke", izjavio je tada Lavrov komentarišući mogućnost razgovora sa Blinkenom na marginama ministarskog sastanka G20.

image