Rusija

"Reči podrške često ostaju samo reči": Ruska duma o izjavi Erdogana

Erdoganove reči o pristupanju Ukrajine NATO-u ukazuju na logiku koju slede zemlje Alijanse, ali to ne znači da će ishod ovih pregovora imati bilo kakav uticaj na realnost, kazao je poslanik Dmitrij Belik
"Reči podrške često ostaju samo reči": Ruska duma o izjavi Erdogana© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Smatrati da je Ukrajina vredna ulaska u NATO i da na neki način doprinosi tome su dve različite stvari, jer reči podrške često ostaju samo reči, rekao je poslanik Državne dume Dmitrij Belik, komentarišući izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a.

Naime, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski boravio je juče u Istanbulu gde se sastao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Smatrajući Ukrajinu dostojnom ulaska u NATO i na neki način doprineti tome su dve različite stvari, reči podrške često ostaju reči. Generalno, retorika turskog lidera pokazuje želju da bude posrednik između strana u sukobu. Ovo je zgodna pozicija", kazao je Belik za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, Erdogan pokušava da manevriše u političkoj situaciji, stavljajući u prvi plan "nacionalne interese i sopstvene ambicije".

"Reči turskog lidera o podršci Ukrajini je logika koju slede zemlje NATO-a, ali to ne znači da će ishod ovih pregovora imati bilo kakav uticaj na situaciju", naglasio je.

Kako napominje parlamentarac, za Erdogana su važne turske inicijative, a ne unapređenje odnosa Ukrajine i Turske.

"Što se tiče teme Sporazuma o žitu, Ankara očekuje njegovo produženje, jer joj je to od koristi, ali Moskva sama odlučuje o tome", zaključio je.

Podsetimo, Erdogan je rekao i da se nada da će Sporazum o žitu, kojim se reguliše izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora, biti produžen nakon 17. jula, kada mu ističe rok, kao i da očekuje posetu ruskog predsednik Turskoj u avgustu.

image