Rusija

Izveštaj sa fronta: Ruska vojska odbila devet napada u donjeckom pravcu i oborila Su-27

Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila više od 170 vojnika, tri oklopna vozila, tri automobila i jedan pikap. Uništena je samohodna haubica francuske proizvodnje "cezar", artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, kao i haubica "gvozdika", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Izveštaj sa fronta: Ruska vojska odbila devet napada u donjeckom pravcu i oborila Su-27www.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru via globallookpress.com

Grupacija Oružanih snaga Rusije "Centar" odbila je napad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnolimanska i likvidirala više od 60 ukrajinskih vojnika, kao i  tri skladišta municije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila više od 170 vojnika, tri oklopna vozila, tri automobila i jedan pikap. Uništena je samohodna haubica francuske proizvodnje 'cezar', artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, kao i haubica 'gvozdika', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je su pravcu Kupjanska, operativno-taktičke jedinice i artiljerija grupe snaga Zapad uništile ukrajinsku vojsku i tehniku.

"Za 24 sata je likvidirano više od 30 ukrajinskih vojnika, dva automobila, kao protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-50.  U pravcu Hersona uništeno oko 40 ukrajinskih vojnika, tenk, četiri automobila, kao i haubica 'gvozdika'", saopštilo je ministarstvo.

Kako se navodi, u Zaporožju je uništeno skladište sa gorivom za vojnu tehniku ukrajinske vojske, kao i da je ruska PVO u Novogrigorevki u DNR-u oborila ukrajinski avion Su-27 i šest višecevnih raketnih sistema HIMARS, dok je u LNR-u uništeno 17 ukrajinskih dronova.

"U pravcu Donjecka odbijeno je devet napada protivnika u rejonu naselja Družba, Marjinka i Pervomajsko u DNR. Ukrajinska vojska je u pravcu Donjecka za 24 sata izgubila oko 500 vojnika", dodaje se.

Ukrajinska vojska promenila taktiku napada u zaporoškom pravcu

Lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov saopštio je da je ukrajinska vojska promenila taktiku borbenih dejstava na zaporoškoj liniji fronta i da sada pokušava da napada u manjim grupama.

"U poslednje vreme ukrajinski borci su promenili taktiku borbenih dejstava na liniji fronta. Prešli su na napade u manjim grupama, najčešće pešadijskim, na širokoj deonici fronta, sa ciljem da osvoje naše prednje položaje i da se tamo učvrste", kazao je Rogov.

Prema njegovim rečima, komanda Oružanih snaga Ukrajine je shvatila da je prvobitna strategija napada "na juriš" dovela do velikih gubitaka u ljudstvu i borbenoj tehnici.

image