Rusija

Zaharova: Slanje kasetne municije je očajnički gest, Vašington zna da će ginuti civili

Bajdenova administracija odlučila se da Ukrajini isporuči kasetnu municiju, iako se sama protivila upotrebi tog oružja
Zaharova: Slanje kasetne municije je očajnički gest, Vašington zna da će ginuti civiliwww.globallookpress.com © MFA Russia

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da snabde kijevski režim kasetnom municijom je manifestacija agresivnog kursa usmerenog na produženje sukoba u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

"Odluka administracije Džoa Bajdena da režim u Kijevu snabdeva kasetnom municijom je još jedna eklatantna manifestacija agresivnog antiruskog kursa Sjedinjenih Američkih Država", rekla je Zaharova.

Cilj je da se sukob vodi do "poslednjeg Ukrajinca", dodala je ona.

Zaharova je upozorila da će Vašington isporukom kasetne municije Ukrajini "zapravo biti saučesnik u miniranju teritorije i da će u potpunosti deliti odgovornost za poginule od eksplozija, uključujući rusku i ukrajinsku decu".

"Predaja kasetne municije je očajnički gest i svedočanstvo nemoći zbog neuspeha u reklamiranju ukrajinske kontraofanzive. Još jedno 'čudo-oružje', na koje se oslanjaju u Vašingtonu i Kijevu, ne razmišljajući o teškim posledicama. To neće uticati na tok specijalne vojne operacije čiji će ciljevi i zadaci biti u potpunosti ispunjeni", zaključila je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, Vašington je svestan da obećanja Ukrajine da će kasetnu municiju koristiti pažljivo i odgovorno ne znače ništa i da će civili biti gađani, kao što se uvek dešavalo kada su u Ukrajinu prebačeni smrtonosni sistemi naoružanja Amerike i NATO-a.

Ocenjuje da proširenje vojnog snabdevanja Ukrajine, koje je osmišljeno da maksimalno podigne ulog u sukobu, znači dublju umešanost SAD i njenih satelita.

Napominje da međunarodna zajednica nema pravo da ignoriše ove činjenice i da mora na njih adekvatno da odgovori.

Podsetimo, Bajdenova administracija, koja je do pre samo godinu dana upotrebu kasetnih bombi nazivala ratnim zločinom u međuvremenu se predomislila i odlučila da ovu vrstu municije ipak dostavi Ukrajini.

image