Rusija

Zelenski vratio vođe Azova u Ukrajinu; Peskov: Ankara i Kijev prekršili dogovor sa Moskvom

Rusija nije obaveštena o ovoj akciji, kaže Dmitrij Peskov
Zelenski vratio vođe Azova u Ukrajinu; Peskov: Ankara i Kijev prekršili dogovor sa Moskvomwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da povratak vođa puka Azov, neonacističke grupe koja je zabranjena u Rusiji, iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje postojećih sporazuma.

Uslove koji su dogovoreni, ističe Peskov, prekršili su i Ankara i Kijev. Prema uslovima sporazuma, lideri Azova, koji su ratni zarobljenici, trebalo je da ostanu u Turskoj do kraja sukoba.

Vesti o povratku vođa Azova u Ukrajinu saopštio je ranije danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na Telegramu, a Peskov za "RIA Novosti" kaže da Rusija nije obaveštena o ovoj akciji.

On je naglasio da je Turska bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine kada je reč o dugo najavljivanoj ofanzivi, ali i uoči samita NATO-a u Viljnjusu u Litvaniji. Ankara pokazuje solidarnost sa članicama alijanse, a Rusija to odlično razume, dodaje Peskov.

"Odluka Ankare da Kijevu preda lidere Azova, kršeći postojeće sporazume, direktno je povezana sa neuspesima u ukrajinskoj ofanzivi sa kojima se svakodnevno suočavaju", naglasio je Peskov.

Zelenski je u petak doputovao u Tursku, gde je razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. On je na Telegramu napisao da Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Sergej Volinski, Oleg Homenko, Denis Šlega lete za Kijev iz Turske.

Nedugo potom objavljen je snimak Zelenskog sa vojnicima iz aviona.

U septembru prošle godine, lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da je nakon razmene zarobljenika sa Kijevom oslobođeno 56 ljudi, od kojih je 55 vojnih lica - petoro njih iz Donbasa, a ostalo su ruske trupe. Ukrajini je predato 215 ljudi, među kojima i vođe Azova.

image