Rusija

Delegacija Federalne skupštine Rusije u poseti Kini

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, sa parlamentarcima, učestvovaće na osmom sastanku Međuparlamentarne komisije za saradnju između Savezne skupštine i Narodnog kongresa Kine
Delegacija Federalne skupštine Rusije u poseti Kiniwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Delegacija Federalne skupštine Ruske Federacije, koju predvodi predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, boraviće u poseti Kini, saopštila je pres-služba Saveta Federacije.

"Predsednica Saveta Federacije, sa parlamentarcima, učestvovaće na osmom sastanku Međuparlamentarne komisije za saradnju između Savezne skupštine i Narodnog kongresa Kine", navodi se u saopštenju.

Poseta će se održati na poziv predsednika Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa Kine Žao Leđija. 

U delegaciji je veći broj zamenika predsednika i šefova odbora oba veća Savezne skupštine.

U martu je kineski predsednik Si Đinping boravio u zvaničnoj poseti Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin je tada razgovore nazvao konstruktivnim i uspešnim. 

Nakon sastanka, lideri Rusije i Kine potpisali su niz izjava. Konkretno, usvojen je dokument o planu razvoja ključnih oblasti rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

U maju je održana prva poseta premijera Mihaila Mišustina Kini, koji je u Pekingu razgovarao sa kineskim predsednikom i sastao se sa svojim kolegom, premijerom Državnog saveta Li Ćjangom, koji je preuzeo dužnost u martu 2023.

image