Svedočenje ruskog vojnika koji je pobegao iz zarobljeništva: Poslali su nas u minsko polje (VIDEO)

Ukrajinci su planirali da dođu do ruskih pozicija, sakriju se, sačekaju dodatnu podršku i posle izvrše napad. A dva ruska zarobljenika su koristili kao živi štit kroz minska polja

Jedan od ruskih vojnika uspeo je da pobegne iz ukrajinskog zarobljeništva i to preko minskog polja. Naime, vojnik je u svedočenju otkrio da Ukrajinci koriste ruske zarobljenike da idu preko minskih polja prema mestima na kojima bi mogli biti pozicionirani Rusi, suprotno svim pravilima ratovanja. 

"Nas dvojicu su poslali u minsko polje da ga razminiramo. Kako? Trebalo je da idemo napred i ako eksplodira mina, stradam i ja i ovaj drugi zarobljenik iza mene. Oko pet kilometara smo išli do mesta okupljanja. Išli smo po šumici, skoro smo prišli ruskim pozicijama. Prvo sam išao ja, iza mene drugi vojnik i osam kilometara iza nas išla je grupa ukrajinskih vojnika iz jedinice 'Skala'", svedoči ruski vojnik čiji je nadimak Topaz.

Ukrajinci su planirali da dođu do ruskih pozicija u Zaporožju, sakriju se, sačekaju dodatnu podršku i izvrše napad. A dva ruska zarobljenika su koristili kao živi štit.

"Oni su razmatrali samo otkup. Razmena nije bila opcija. Govorili su nam: Plati 20.000 dolara i pustićemo te. A evo kako te puste… Odvedu te u minsko polje, ako hoćeš, uzmi belu zastavu i idi svojima. Ako stigneš, u redu, ako ne stigneš, takva ti je sudbina", navodi ovaj vojnik koji je služio u Donjeckoj oblasti.

Tamo je i zarobljen.

"Zarobljeni su dovedeni u štab, takođe u Donjecku oblast. Tamo su nas doveli vezanih očiju, pa su nas istukli. Tukli su i mene. Bili smo primorani da radimo. Ostao sam tamo oko tri nedelje, iživljavali su se", navodi ovaj ruski vojnik i dodaje da je video kako pripadnici Oružanih snaga Ukrajine konzumiraju narkotike.

Ovaj vojnik navodi da su ga Ukrajinci nakon nekoliko nedelja prebacili u Zaporošku oblast gde je uspeo da se dočepa slobode.

Topaz kaže da je zahvalan ruskim vojnicima koji su ga izbavili i koji su se, tokom borbi, pokazali kao veoma vešti i hrabri.

"Naši su bili baš dobri, precizni. Daj im Bože zdravlja i da se vrate kućama živi i zdravi", poručuje ovaj ruski dobrovoljac.