Predsednica Saveta Federacije Rusije: Partnerstvo Moskve i Pekinga na najvišem nivou u istoriji

Odnosi Rusije i Kine ne podležu nikakvim konjunkturama, nikakvom spoljnom političkom uticaju, kazala je Valentina Matvijenko, koja trenutno boravi u Kini sa delegacijom Federalne skupštine

Kina će dosledno i istrajno nastaviti saradnju sa Rusijom, izjavila je predsednica Saveta Federacije Ruske Federacije Valentina Matvijenko nakon sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu.

"Razgovarali smo o mnogim pitanjima rusko-kineske saradnje. I pored novih uslova u kojima svi živimo, uverena sam da se Kina, kao veoma odgovorna, ozbiljna država, nikada nikome ne prilagođava. Naši odnosi ne podležu nikakvim konjunkturama, nikakvom spoljnom političkom uticaju", kazala je Matvijenko novinarima i istakla da posebna zasluga u jačanju saradnje između zemalja pripada predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu.

Ruska zvaničnica je istakla da je najvažnija stvar to da će Kina dosledno i istrajno nastaviti saradnju sa Ruskom Federacijom, održavati prijateljstvo koje postoji između dveju zemalja i naroda.

"Možemo da računamo na čvrsto, pouzdano prijateljsko rame", dodala je.

Matvijenko je kineskog predsednika nazvala veoma mudrim, samouverenim, obrazovanim i nezavisnim liderom, "kome je odbrana nacionalnih interesa Kine glavni životni cilj". 

Prema rečima Matvijenkove, ni Rusija, ni Kina neće dozvoliti nikome da im se obraća "jezikom sile i pretnji".

"Zajedno se zalažemo za ravnopravnu saradnju, za sprečavanje mešanja u unutrašnje stvari, za pravo svake zemlje da sama određuje svoj put i izbor u svom razvoju", naglasila je.

Delegacija Federalne skupštine Ruske Federacije, koju predvodi predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, doputovala je juče u poseti Kini. Poseta se održava na poziv predsednika Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa Kine Žao Leđija. 

Si Đinping: Razvoj odnosa između Kine i Rusije je njihov strateški izbor

Razvoj veza između Kine i Rusije je njihov strateški izbor, zasnovan na fundamentalnim interesima dveju država, kazao je kineski lider.

"Razvoj kinesko-ruskih odnosa je strateški izbor zasnovan na fundamentalnim interesima dveju zemalja i naroda", kazao je Si Đinping.

Prema njegovim rečima, odnosi Kine i Ruske Federacije, zahvaljujući zajedničkim naporima, stalno održavaju zdrav i stabilan razvoj.

Kineski predsednik je istakao da je "Kina spremna da zajedno sa Rusijom pomogne izgradnju prosperitetnog, stabilnog i pravednog sveta".