Rusija

FSB sprečio ukrajinsku sabotažu dalekovoda na Krimu

Oduzete tri visokoeksplozivne naprave, uputstva za njihovu upotrebu i dijagram lokacije stubova za prenos struje
FSB sprečio ukrajinsku sabotažu dalekovoda na Krimu© Tanjug/AP Photo

Federalna služba bezbednosti je na Krimu privela agenta Službe bezbednosti Ukrajine koji je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi planirao da digne u vazduh dalekovod, saopšteno u Centru za odnose sa javnošću ruske Federalne službe bezbednosti, prenosi TASS.

"Federalna služba bezbednosti sprečila je sabotažu koju su planirale ukrajinske specijalne službe na objektu energetske infrastrukture u Republici Krim. Priveden je državljanin Ukrajine rođen 1978. godine, regrutovan od strane SBU", saopštila je FSB.

Oduzete su mu tri visokoeksplozivne naprave, uputstva za njihovu upotrebu i dijagram lokacije stubova za prenos struje u jednom od krimskih regiona.

"Prema stručnjacima za energetiku, ukoliko bi bili oštećeni, bez struje bi ostalo više od pet hiljada potrošača, uključujući objekte društveno značajne infrastrukture poluostrva", saopštila je FSB.

U odnosu na pritvorenika, istražni organi su pokrenuli krivični postupak a ostaće u pritvoru dva meseca.

"Proverava se umešanost pritvorenika u činjenje drugih zločina na teritoriji Ruske Federacije", saopštila je FSB.

Rusija nastavlja da izvodi visokoprecizne udare na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i objekte kao odgovor na terorističke napade kijevskog režima na rusku infrastrukturu.

U Kijevu, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine izdato je upozorenje za vazdušni napad. Ranije je upozorenje o vazdušnom napadu izdato u Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti.

Rusija je počela da udara na ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra, dva dana nakon što su ukrajinske specijalne službe izvele smrtonosni teroristički napad na ruski Krimski most.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinski napad na most imao za cilj da uništi rusku civilnu infrastrukturu. On je istakao da se Kijev stavio u rang sa najozloglašenijim terorističkim grupama i nemoguće je više ostaviti bez odgovora zločine kijevskog režima.

image