Lavrov: Neće biti mira dok Zapad ne ostavi Rusiju na miru, na Ukrajinu gledaju kao na "vojnog ovna"

Za sada nema znakova promene takvog stava i vidno je da Amerikanci i njihovi vazali nastavljaju da grozničavo pumpaju Ukrajinu oružjem i guraju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da nastavlja borbena dejstva, rekao je Lavrov

Dramatičan razvoj događaja u Donbasu poslednjih godina nije ostavio Rusiji drugu opciju, nego da prizna nezavisnost DNR i LNR i zatim otpočne Specijalnu vojnu operaciju, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, rekao je za indonežanski medij "Kompas" ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

On je objasnio da se sukob u Ukrajini neće zaustaviti sve dok Zapad ne odustane od želje da sačuva dominantan položaj u svetu i sve dok ne prestanu da rade na tome da Rusiji nanesu strateški poraz, o čemu su i javno posvedočili zapadni zvaničnici. U tom kontekstu, SAD i EU na Ukrajinu gledaju kao na "vojnog ovna"(onaj koji probija vrata), te stoga svih ovih godina nagovaraju ukrajinski režim da sprovodi etničko čišćenje Rusa i onih koji pričaju na ruskom jeziku, poštuju svoju istoriju i očuvaju sećanje na heroje Drugog svetskog rata.

"Za sada nema znakova promene takvog stava i vidno je da Amerikanci i njihovi vazali nastavljaju da grozničavo pumpaju Ukrajinu oružjem i guraju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da nastavlja borbena dejstva", rekao je Lavrov.

Ne smemo zaboraviti na uzroke konflikta

Govoreći o ukrajinskom konfliktu, Lavrov je skrenuo pažnju da je jako bitno vrlo dobro razumeti šta je zapravo dovelo do problema sa kojim se svet danas suočava. On je podsetio da nije istina da je sve počelo prošle godine, sa SVO, već mnogo ranije.

"Podsetiću da su u februaru 2014. Vašington i njegovi sateliti iz Evropske unije izveli državni udar u Kijevu i upravo od tog trenutka treba pratiti događaje koji su usledili. Kao rezultat puča, nasilno je svrgnut legalno izabrani predsednik Ukrajine, a na vlast su došle prozapadne antiruske snage uz podršku neonacističkih grupa i sledbenika Hitlerovih saradnika Stepana Bandere i Romana Šuheviča".

Svet traži alternativu dolaru

Lavrov je istakao da, iako je došlo do velikih problema, i iako je istina da je kolektivni Zapad uložio veliku sumu novca u oružje za Ukrajinu - koje je moglo biti iskorišćeno mnogo bolje, za razvoj međunarodne zajednice - danas veliki broj zemalja dobro vidi da američki dolar nisu sigurni, te traže alternativne saveze u svim oblastima. 

Nakon što je ruska imovina zaplenjena na Zapadu, "svetska zajednica sve više shvata da niko nije zaštićen" i da ne može da se osigura da nekome drugom kasnije "imovina koja se čuva na Zapadu" neće biti zaplenjena, objašnjava ruski ministar.

"Ne samo Rusija već i čitav niz zemalja jedna za drugom smanjuju zavisnost od američkog dolara i prelaze na alternativne platne sisteme i plaćanje u nacionalnim valutama. U isto vreme, povećava se efikasnost međudržavnih saveza u kojima ne učestvuju zemlje Zapada, a tome kao primer služe BRIKS i ŠOS. Tamo nema 'glavnih', a odluke se usvajaju po principu konsenzusa".