Rusija

Ukrajina gađala kasetnom municijom region Zaporožja; Medvedev: Vreme je da otkrijemo naš arsenal

Projektili ovog tipa zabranjeni su međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, među kojima ipak nisu ni Sjedinjene Države, Kina , Rusija i Ukrajina
Ukrajina gađala kasetnom municijom region Zaporožja; Medvedev: Vreme je da otkrijemo naš arsenal© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Ukrajinske trupe granatirale su kasetnom municijom Tokmak u regionu Zaporožja, i to svega nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden najavio da će Kijevu isporučiti ovu vrstu oružja.

"U 17.15 časova militanti nacističkog režima u Kijevu granatirali su Tokmak. Prema preliminarnim informacijama, neprijatelj je upotrebio kasetnu municiju", navodi se u saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

Precizira se da su pogoci zabeleženi u krugu živinarske farme i na izlazu iz grada prema Vasiljevki.

Govoreći o najnovijem granatiranju kasetnom municijom, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na Telegramu objavio da je "vreme da se otkriju ruski arsenale ovog nehumanog oružja".

"Prijavili su da je Tokmak granatiran kasetnom municijom. Dakle, vreme je da otkrijemo naše arsenale ovog nehumanog oružja", napisao je Medvedev.

Podsećamo, projektili ovog tipa zabranjeni su međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, među kojima ipak nisu ni Sjedinjene Države, Kina , Rusija i Ukrajina.

Glavni problem sa kasetnom municijom jeste to što nema uređaje za samouništenje, pa tako od pet do 14 odsto ovih projektila možda uopšte neće ni pući, te će tako civilnom stanovništvu biti pretnja i dugo nakon sukoba.

Šef ruskog ministarstva odbrane Sergej Šojgu naveo je da ako Sjedinjene Države ipak pošalju ove granate u Ukrajinu, ruske trupe će biti prinuđene da kao odgovor upotrebe slično oružje protiv Oružanih snaga Ukrajine.

"Prijavljeno je da je Tokmok granatiran kasetnom municijom. Dakle, vreme je da otkrijemo naše arsenale ovog nehumanog oružja", zapretio je i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

image