Ambasador RF u SAD: NATO bi da što više vojske stavi na rusku granicu, Moskva nema gde da se skloni

Zadaci SVO će biti ispunjeni, bez obzira na to što je blok sve resurse usmerio protiv Rusije, kaže diplomata

Samit NATO-a u Vilnjusu je pokazao da je Alijansa zainteresovana za to da što više vojske koncentriše na granicama Rusije, rekao je ambasador Ruske Federacije u SAD Anatolij Antonov. 

U takvim uslovima, kako je rekao, Moskva "nema gde da se skloni", a poslednji NATO samit neće "poljuljati uverenost Rusije u ispravnost svojih postupaka". 

"Nemamo nikakvu sumnju da će zadaci Specijalne vojne operacije biti ispunjeni", naglasio je ambasador. 

On je dodao da je poslednji samit bloka - koji je počeo juče, a završava se danas - potvrdio koliko je, zapravo, NATO pakt usmeren protiv Moskve, protiv koje se danas Alijansa bori svim resursima kojima raspolaže. 

"Izjave u Vilnjusu potvrdile su antiruski stav NATO-a. Bez preterivanja, Rusija je identifikovana kao glavna pretnja Severnoatlantskoj alijansi. Svi resursi bloka su bačeni u borbu protiv naše zemlje. Izvođači odbrane profitiraju od hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington, dok obični građani zapadnih zemalja to plaćaju. Malo ko ovde brine o sudbini Ukrajinaca, koje su kustosi SAD i NATO-a gurnuli u klanicu".

"Sjedinjene Države su spremne da idu po ivici kako bi zadržale svoju dominantnu poziciju na međunarodnoj sceni. One ne mogu da se pomire sa mišlju da mogu izgubiti ulogu globalnog lidera", rekao je danas diplomata.

Ambasador ujedno navodi da se na Zapadu prave kao da "ne znaju ništa o obećanju koje je Mihailu Gorbačovu dao bivši državni sekretar Džejms Bejker o neširenju NATO-a na istok".

"Posle raspada SSSR-a Vašington i njegovi evropski sateliti namerno su približili vojnu infrastrukturu našim granicama i tako stvorili neprihvatljive pretnje bezbednosti za Rusku Federaciju", podsetio je on.

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev juče je, takođe, komentarisao samit i tom prilikom izjavio da je treći svetski rat, kako se čini, sve bliži.