Rusija

Kremlj: Davanje bezbednosnih garancija Ukrajini je opasnost po bezbednost Rusije

Situacija u Evropi može postati vrlo opasna, upozoravaju iz Moskve
Kremlj: Davanje bezbednosnih garancija Ukrajini je opasnost po bezbednost Rusijewww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini je greška i vrlo opasno, jer bi samim tim bila stvorena opasnost po bezbednost Ruske Federacije, a to može dovesti do negativnih posledica i situaciju u Evropi pretvoriti u izuzetno opasnu dugi niz godina, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pružajući bilo kakve bezbednosne garancije Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. Odnosno, pružajući Ukrajini bezbednosne garancije, oni zadiru u bezbednost Ruske Federacije".

Ovako je Peskov prokomentarisao današnju najavu iz Bele kuće, u kojoj je navedeno da zemlje G7, na predlog SAD, planiraju da danas i zvanično objave da će Kijevu dati bezbednosne garancije.

Ipak, ni iz Kijeva, čini se, nisu skroz oduševljeni time, jer je ministar odbrane te zemlje Aleksej Reznjikov izjavio da ga to brine, jer ne zna koju cenu će za to morati da plati Ukrajina.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je vrlo dobro poznato koja je cena: za ove garancije, kako je navela, Kijev će morati da plati čišćenjem teritorije svoje zemlje od Ukrajinaca, što će biti učinjeno uz primenu zapadnog oružja.

Britanski "Skaj njuz" je ranije objavio i da je vrlo moguće da će deklaracija G7 o pomenutim bezbednosnim garancijama biti ratifikovana danas, tokom drugog dana samita NATO-a u Litvaniji.

Kako je saopšteno, deklaracija predviđa dodatnu isporuku vojne opreme Ukrajini, povećanu razmenu obaveštajnih podataka sa Kijevom, proširenje programa obuke Oružanih snaga Ukrajine, ali i razvoj industrijskih kapaciteta Ukrajine.

O kasetnim bombama

Portparol Kremlja je i danas komentarisao nameru Vašingtona da Kijevu isporuči kasetnu municiju. On je upozorio da će u tom slučaju Rusija biti prinuđena da preduzme kontramere, jer će se situacija izmeniti.

O njima je juče govorio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je tom prilikom rekao da Rusija ima jako puno ove municije, koja je, uzgred rečeno, znatno boljeg kvaliteta od one koja se proizvodi u SAD. On je napomenuo i da Moskva do sada nije koristila ovo oružje, jer je vrlo dobro svesna posledica, ali da će biti primorana da uzvrati, ukoliko se Kijev odluči da ga primeni.

O poseti Putina Kini: Još uvek se dogovaramo sa Pekingom

Kada je reč o poseti predsednika RF Kini, Peskov je danas poručio da Moskva dogovara posetu sa Pekingom, i da će glavne teme razgovora između Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga biti situacija u svetu i produbljivanje trgovinsko-ekonomske saradnje koja ide u korist obe zemlje.

Saradnja Moskve i Pekinga, za razliku od, na primer, NATO pakta, donosi mir i stabilnost u svet, istakao je.

Podsetimo, bivši ambasador RF u Kini juče je za TASS otkrio da će predsednik Rusije posetiti Peking u oktobru.

image