Rusija

Ruski "duhovni nišan" na NATO: Crkva kupuje nekretnine u blizini vojnih baza

Dok Norveška podiže borbenu gotovost vojske,  Moskovska patrijaršija molitvom "opkoljava" njihove vojne objekte
Ruski "duhovni nišan" na NATO: Crkva kupuje nekretnine u blizini vojnih bazawww.globallookpress.com © Dil Toffolo/Keystone Press Agency

Snage NATO-a pokušavaju da opkole Rusiju, a Moskva uzvraća tako što ne drži baze Severnoatlanskog saveza samo na vojnom, već i na "duhovnom nišanu".

U trenutku kad Norveška podiže borbenu gotovost vojske zbog ruske specijalne vojne operacije, Ruska pravoslavna crkva kupuje nekretnine u neposrednoj blizini norveških vojnih objekata, piše "Politika" u današnjem izdanju.

To pokazuje poslednja akvizicija stare molitvene kuće u gradu Šeri (zajednica Bergen), koji se nalazi tri kilometra od Hokonsverna, koji je glavni centar Kraljevske norveške mornarice i najveća pomorska vojna baza u nordijskim zemljama.

Pojedine posede RPC je kupila u priobalnom području Rugalana u u periodu od 2017. do 2021. godine. Tako u gradu Stavangeru nekadašnji parohijski sveštenik Moskovske patrijaršije poseduje imanje udaljeno 15 minuta hoda od Zajedničkog centra NATO-a u Jotu.

Ruska pravoslavna crkva ima posed i u Kirkenesu, na granici s Rusijom, koja je duga gotovo 200 kilometara. Reč je o parohiji Svetog Trifuna, koju je Ruska crkva stavila pod svoje okrilje 2015. godine zbog Rusa koji žive na norveškoj strani granice. RPC ima još nekretnina u ovoj skandinavskoj državi, od kojih i čitavu zgradu u Oslu kupljenu još 1996. godine.

Zbog sve većeg neprijateljstva Zapada i Rusije u Norveškoj raste strah da bi ovi crkveni posedi mogli da posluže ne samo u molitvene, već i u špijunske svrhe. Istraživač za društveno kritičnu infrastrukturu na Norveškoj pomorskoj akademiji Alfa Sefland Vinge smatra da bi imanja u ruskom vlasništvu blizu baza NATO-a i vojne luke Hokonsvern mogla da predstavljaju problem.

"Nemam dokaza da se to i događa, ali se postavlja pitanje zašto se ruska crkva preselila iz centra grada na manje atraktivno mesto blizu vojne baze. Možete zamisliti niz mogućih aktivnosti koje se s tih lokacija mogu voditi: od ometanja signala veza, prisluškivanja, upravljanja dronovima, do smeštaja ljudi koji bi mogli da mapiraju čitavu oblast", kaže Vinge, a prenosi portal "Grik riporter".

Pol Gobl, nekadašnji službenik Stejt departmenta i agencije CIA, inače specijalista za etnička i verska pitanja, u autorskom tekstu za analitički portal "Evroazija" upozorava da ovo što se događa u Norveškoj nije slučajno, jer Odeljenje za spoljne poslove Moskovske patrijaršije ima istoriju bliske saradnje, nekada sa sovjetskim, a sada s ruskim tajnim službama.

Gobl kaže da su crkveni objekti u Norveškoj samo deo filijala Moskovske patrijaršije širom sveta, od Pariza do Jerusalima, koje se koriste u obaveštajne svrhe. Po njemu, slična situacija se dešava u gradu Turku, na jugozapadnom delu Finske u blizini Švedske. On tvrdi da je tamošnja crkva pretvorena u prislušni punkt ruske države.

Podsećamo, Ruska pravoslavna crkva poseduje i mošti svetog kralja Olafa II iz XI veka, nacionalnog junaka Norveške i pokrenula je njegovo proslavljanje u pravoslavnim hramovima širom Norveške.

Istorijski događaj dogodio se 21. marta 2021 kada je Liturgija prvi put služena u Trondhajmu na mestu crkve na kome su pre 1000 godina bile položene mošti svetog kralja Olafa II. Liturgiju je služio jerej Aleksandar Volokan, nastojatelj parohije Moskovske patrijaršije u Trondhajmu.

Tokom Liturgije mošti norveškog kralja Olafa ponovo su položene na srednjovekovni kameni oltar. Deo njegovih moštiju svečano je uručen na poklon parohiji u Trondhajmu.

image