Rusija

Ukrajinski general: Kasetne bombe su već tu, samo ih nismo upotrebili

Sjedinjene Države su postale ratni zločinac odlučivši da snabdeju kijevski režim kasetnom municijom, smatra Marija Zaharova
Ukrajinski general: Kasetne bombe su već tu, samo ih nismo upotrebiliwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/dpa

Brigadni general Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Tarnavski, u intervjuu za Si-En-En, tvrdi da je Ukrajina već dobila kasetnu municiju od SAD, ali je još nije upotrebila, prenele su "RIA Novosti".

"Upravo smo ih primili, još ih nismo koristili", rekao je Tarnavski.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo će odlučiti u kojim oblastima može da se koristi ova municija. Međutim, ukrajinski oficir je dodao da postoje ograničenja za njihovu upotrebu, na primer, u gusto naseljenim područjima, čak i ako tamo ima ruskih snaga.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je 7. jula svoju odluku da počne sa isporukom kasetne municije režimu u Kijevu.

Međunarodna nevladina organizacija "Hjuman rajts voč" saopštila je da će transfer ove vrste oružja u Kijev neminovno dovesti do dugotrajnih patnji civilnog stanovništva i poništiti međunarodnu osudu njihove upotrebe.

Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključujući SAD i Ukrajinu. Oružane snage Ukrajine, prema ruskoj vojsci, su već koristile kasetnu municiju za granatiranje Donbasa, posebno Donjecka. Prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnika Igora Konašenkova, ovo sugeriše da je zadatak ukrajinskih trupa da ubiju maksimalan broj civila.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je rekao je da će, ako SAD isporuče Kijev kasetnom municijom, ruske oružane snage biti prinuđene da upotrebe slično oružje protiv ukrajinske vojske kao odgovor.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da takve isporuke ugrožavaju civile i da imaju za cilj produženje krize.

"Sjedinjene Države su postale ratni zločinac odlučivši da snabdeju kijevski režim kasetnom municijom", smatra ona. 

Napomenula je da je kasetna municija bila jedna od glavnih tema informativne i političke kampanje Zapada, koji je stavio van zakona, a one koji je koriste proglasio ratnim zločincima, prenosi TASS.

"Ovo je bila jedna od temeljnih tema anglosaksonaca i svih njihovih satelita na međunarodnim platformama, kada je trebalo još jednom da kopaju po nečijim unutrašnjim stvarima, uvedu sankcije ili nekoga stave na crnu stop listu. Sada se ispostavlja, da su oni ne samo kontradiktorni, već da su i sami zvanično postali ratni zločinci prema sopstvenoj logici", zaključila je ona.

image