Rusija

Ambasada RF: Amerikanci nespretno pravdaju provokacije kasetnim bombama, ginuće civili

Nema sumnje da Oružane snage Ukrajine neće ispoštovati obećanja koja su data Vašingtonu, kaže diplomata
Ambasada RF: Amerikanci nespretno pravdaju provokacije kasetnim bombama, ginuće civiliwww.globallookpress.com © Russian Embassy in the USA

Izjave američkih zvaničnika o tome da će se američke kasetne bombe pažljivo koristiti na frontu u zoni Specijalne vojne operacije su nespretan pokušaj da se opravdaju provokacije, ocenjuje danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

"Svi koji prate razvoj sukoba znaju da Kijev koristi američku pomoć i za uništavanje civilnih ciljeva u nadi da će nas zastrašiti i 'uništiti što više Rusa'", kaže ambasador.

On dalje navodi da "nema sumnje da Oružane snage Ukrajine neće ispoštovati nikakva 'ograničenja' pri odabiru ciljeva, pošto se nalaze u očajnom položaju zbog ogromnih gubitaka i nesposobnosti da postignu uspehe na frontu".

Ambasada još ističe i da se ne usuđuje da proceni kolika će biti šteta kada Ukrajinci počnu da primenjuju kasetnu municiju: žrtava će biti i među civilima, uključujući i Ukrajince.

Podsetimo, ranije ovog meseca Vašington je saopštio da se sprema da Ukrajini pošalje kasetnu municiju u okviru sledećeg paketa vojne pomoći. Ipak, kako je juče preneo Si-En-En, jedan ukrajinski general oružanih snaga Ukrajine izjavio je da je ova municija već stigla u Kijev, ali da još nije primenjena. 

Ipak, Moskva je i ranije nagoveštavala da je ukrajinska vojska već koristila kasetne bombe na Donjecku, a povodom poslednjih izjava američkog rukovodstva da su spremni da pošalju Ukrajini pomenuto oružje, Moskva je izrazila oštar protest i upozorila da će odgovoriti na sličan način, ali i da sve ovo samo vodi produžetku sukoba. 

Podsetimo, SAD nisu potpisnica međunarodne Konvencije o kasetnoj municiji, odnosno, dokumenta kojim se zabranjuje proizvodnja, korišćenje i transfer ovog oružja.

Ipak, deo američke javnosti se pobunio i pozvao da predsednik Džozef Bajden opozove svoju odluku.

U isto vreme, Amerikanci navode da su od Ukrajine dobili pismene garancije da neće biti velike opasnosti po civile, da municija neće biti korišćena za napade po teritoriji Rusije, kao i da je Kijev obećao da će nakon sukoba očistiti teren. 

Bez obzira na uverenja iz Kijeva, skoro da je nemoguće biti siguran u to da će tlo ikada u potpunosti biti "razminirano".

image