Zaharova upitala UN: Recite nam, ko granatira Zaporošku nuklearku, kad sve znate?

Ni Rusija, ni Severna Koreja nisu potvrdile informaciju da je severokorejska raketa pala u ekonomsku zonu Rusije, podsećaju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovorila je danas Ujedinjenim nacijama na njihovu tvrdnju da znaju da je Severna Koreja ispalila raketu koja je pre dva dana pala u ekskluzivnu ekonomsku zonu Rusije. Zaharova ističe da ni Rusija, ni Severna Koreja nisu potvrdile ovu informaciju, tako da, ako već u UN znaju tako puno, zašto onda ne podele sa javnošću informaciju o tome ko granatira mesecima najveću nuklearku u Evropi.

"Prvo, trenutno ne postoje potkrepljujući podaci o padu rakete u našu ekskluzivnu ekonomsku zonu. Drugo, ohrabruje to što će UN moći da odrede pravac leta raketa. S obzirom na takvu sigurnost i ažurnost, nadamo se da ćemo od Sekretarijata dobiti dugo očekivani odgovor na pitanje: ko granatira Zaporošku NE?", napisala je Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Predstavnik Severne Koreje u UN obratio se juče Savetu bezbednosti zbog testiranja interkontinentalne balističke rakete i to prvi put nakon deset godina. Tom prilikom, on je osudio to što je zbog toga sazvana sednica UN-a i poručio da testiranjem raketa Pjongjang želi da osigura svoju bezbednost. 

Podsetimo, Severna Koreja je pod sankcijama još od 2006. godine zbog raketnih i nuklearnih projekata koje razvija.