Peskov: Orban je u pravu, SAD mogu odmah da okončaju rat

Sjedinjene Države su inicijator snabdevanja Ukrajine novijim vrstama naoružanja i municije, i one stalno podstiču Kijev da se bori do poslednjeg Ukrajinca, istakao je Peskov

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da se Kremlj slaže sa mišljenjem mađarskog premijera Viktora Orbana da SAD mogu da okončaju sukob u Ukrajini, jer one su pokretači isporuka novijih vrsta naoružanja i municije Kijevu.

"Moramo se složiti sa ovim stavom, jer je upravo tako. Sjedinjene Države su inicijator snabdevanja Ukrajine novijim vrstama naoružanja i municije, i one stalno podstiču Kijev da se bori do poslednjeg Ukrajinca", istakao je Peskov.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će se sukob u Ukrajini okončati čim to žele SAD, pošto je Ukrajina izgubila suverenitet i dobila novac i oružje od Zapada, dodajući da čitav svet ne razume zašto Vašington ne želeo da okonča sukob, i čeka  odgovor na to pitanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije, rekao je portparol predsednika države Dmitrij Peskov.

"Predsednik je u Kremlju. Očekujemo da u bliskoj budućnosti održi sastanak sa stalnim članicama Saveta bezbednosti. Obavestićemo vas o ishodu", rekao je Peskov, prenose "RIA Novosti".

Sporazum o žitu bez novih detalja

 U vezi sa produženjem učešća Rusije u Sporazumu o žitu Peskov  je naglasio da nema novih elemenata.

"Predsednik je juče, zapravo, izneo svoj stav o ovom sporazumu. Još uvek nema novih detalja", rekao je Peskov.

Putin je ranije izneo da Rusija razmatra da suspenduje učešće u Sporazumu o žitu poslu i da se vrati na njega kada se ispune obećani uslovi u vezi sa Ruskom Federacijom, kao i da će ruska strana razmišljati o njegovom produženju i da konačne odluke još nema.

Ruski PVO sprečio napad na nuklearku "Kursk"

Komentarišući jutrošlji napad dronovima na nuklearnu elektranu "Kursk" Peskov je naveo da Ukrajina ne odustaje, ali ruski PVO sistem funkcioniše dobro.

"Očigledno je da neprijatelj ne prestaje sa pokušajima udara. Ali svi naši sistemi PVO funkcionišu, rade efikasno. Iznova pokazuju svoju efikasnost, a takođe i se preduzimaju  odgovarajuće mere", bio je jasan.

Guverner Kurske oblasti Roman Starovojt je ranije prijavio pad drona u Kurčatovu, na čijoj se teritoriji nalazi nuklearna elektrana "Kursk". Prema njegovim rečima, nije bilo povređenih, a kritični objekti nisu oštećeni.