Rusija

Patrijarh Kiril upozorava: Mitropolit Pavle može umreti u pritvoru

Sa velikom zabrinutošću konstatujem da preinačenje kazne mitropolitu Pavlu, čoveku u poodmaklim godinama, sa kućnog na obični pritvor preti ozbiljnim pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja, kazao je poglavar Ruske pravoslavne crkve
Patrijarh Kiril upozorava: Mitropolit Pavle može umreti u pritvoru© Oleg Varov/Russian Orthodox Church Press Service

Pritvaranje starešine Kijevsko-pečerske lavre, mitropolita kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Pavla može dovesti do njegove smrti, upozorio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

"Sa velikom zabrinutošću konstatujem da preinačenje kazne mitropolitu Pavlu, čoveku u poodmaklim godinama, sa kućnog na običan pritvor preti ozbiljnim pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja i može da dovede do njegove smrti u istražnom zatvoru", navodi se u saopštenju ruskog patrijarha koje je objavljeno na sajtu Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Poglavar RPC je istakao da je namesnik Kijevsko-pečerske lavre uhapšen zbog svojih verskih uverenja.

"Ova sudska odluka, nepravedna i koju očigledno diktiraju ukrajinske vlasti, ima za cilj da zastraši vernike, da ih natera da odustanu od odbrane svojih verskih sloboda i svetinja i deo je sveobuhvatnog progona koji su ukrajinske vlasti pokrenule protiv Ukrajinske pravoslavne crkve. Svešteno lice ne može i ne treba da bude podvrgnuto takvim represivnim merama zbog svojih verskih uverenja", kazao je patrijarh Kiril.

On se obratio starešinama pomesnih pravoslavnih crkava, velikom broju sveštenih lica i predstavnicima međunarodnih organizacija i izvestio ih je o progonu mitropolita Pavla.

"Pozivam vas da obratite pažnju na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koji se sada dešava u Ukrajini i da preduzmete sve moguće mere da zaštitite mitropolita Pavla od nezakonitog progona", navodi se u apelu patrijarha Kirila.

Prethodno je Sud u Ukrajini preinačio ranije izrečenu kaznu starešini Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu kanonske UPC Pavlu sa kućnog pritvora na pritvor uz mogućnost kaucije od 33 miliona grivni (893.500 američkih dolara), objavilo je ukrajinsko izdanje "Strana.ua".

Kako se navodi, 62-godišnji mitropolit koji je odveden u istražni pritvor, ostaće tamo do 14. avgusta.

image