Ruska vojska odbila napad dronova na Sevastopolj

Jedna bespilotna letelica oborena je iznad mora, a pet su uništile snage za elektronsko ratovanje. Napad je bio masivan i dugotrajan, kazao je gubernator Mihail Razvožajev

Ruska vojska odbila je napad dronova na Sevastopolj, dva drona su uništena na spoljnom sidrištu, jedan je oboren iznad mora, a pet su neutralisale snage za elektronsko ratovanje, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

"Ruske snage PVO, flota i jedinice za elektronsko ratovanje odbile su noćas napad neprijateljskih bespilotnih letelica na Sevastopolj iznad mora u oblasti rta Hersones, kod Sevastopoljskog zaliva i Balaklave. Jedna bespilotna letelica je oborena iznad mora, a pet su uništile snage za elektronsko ratovanje. Napad je bio masivan i dugotrajan", napisao je Razvožajev na svom Telegramu.

On je naglasio da nijedan objekat ni u gradu ni na vodi nije oštećen.

"Ruska vojska je samouvereno i smireno odbila napad neprijateljskih dronova na Sevastopolj. U gradu je tiho i mirno. Kontrola vazdušne situacije se nastavlja. Sve operativne službe su spremne", dodao je.

Ministarstvo odbrane: Kijev izvršio napad sa devet dronova

Kijev je pokušao da sa sedam vazdušnih i dva pomorska drona napadne objekte u Sevastopolju, svi oni su uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da su dva ukrajinska drona uništili PVO sistemi iznad Crnog mora na velikoj udaljenosti od obale i da je još pet neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje i oni su se srušili pre nego što su stigli do svojih ciljeva.

"Takođe su u severnom delu Crnog mora primećena i uništena iz standardnog naoružanja čamaca obalske straže dva bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine", navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se ističe da u sprečenom terorističkom napadu nije bilo žrtava i štete.

Sevastopolj je glavna baza Crnomorske flote Rusije i zbog toga je često meta ukrajinskih napada

Jedinice tri ukrajinske brigade pokušale su četiri puta da napadnu položaje ruskih snaga u oblasti Serebrjanske šumarije, ali su izgubile tenk, dva borbena vozila pešadije i oklopno vozilo, a takođe su pretrpele značajne gubitke u ljudstvu, saopštio je načelnik pres centra ruske grupe "Centar" Aleksandar Savčuk.

"U rejonu Šumarije Serebrjanski, jedinice 21. i 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 5. brigade Nacionalne garde Ukrajine su četiri puta pokušale da napadnu položaje ruskih trupa, pešadijska i oklopna borbena vozila. Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu", precizirao je.

On je dodao da su u krasnolimanskom pravcu posade teških raketnih sistema "solncepek" grupe "Centar" uništile sedam ciljeva: dva uporišta i pet oblasti u kojima su se nalazili neprijateljski vojnici.