Krimski most napadnut NATO dronovima, ima poginulih: Obustavljen saobraćaj (FOTO/VIDEO)

Antiteroristički komitet Rusije saopštio je da je reč o terorističkom napadu koji je izveden uz pomoć dva ukrajinska drona

Tokom noći izvršen je napad na Krimski most u kojem su dve osobe poginule, dok je jedna teško povređena.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da iza napada na Krimski most stoji Kijev, koji je akciju organizovao zajedno sa Londonom i Vašington, dok je Antiteroristički komitet Rusije naveo da se radi o terorističkom napadu koji je izveden uz pomoć dva ukrajinska drona.

Savetnik lidera DNR-a, Jan Gagin, u međuvremenu je precizirao da je napad na Krimski most izvršen uz pomoć dronova NATO pakta.

Saobraćaj na mostu je obustavljen.

Povređena osoba, devojčica, prebačena je u najbliži klinički centar, javljaju ruski mediji. Guverner Belgorodske oblasti u Rusiji potvrdio je da su poginula lica, zapravo, roditelji devojčice. Porodica je iz pomenute Belgorodske oblasti. 

O današnjem incidentu iz sata u sat oglašava se sve više ruskih zvaničnika, a o napadu su se oglasili i iz Kremlja. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da Moskva zna ko je i zašto izveo teroristički napad.

Predsednik skupštine Krima Vladimir Konstantinov bio je jedan od prvih koji je izjavio da se ne radi o slučajnoj nesreći, već o još jednom terorističkom napadu kijevskog režima, dok je član Saveta Federacije Rusije Aleksandar Baškin takođe saopštio da je za napad kriva Ukrajina, koja usled neuspešne ofanzive sada napada i civilne objekte, a ne libi se ni da upotrebi i kasetne bombe, prenose "RIA Novosti". 

Konstantinov je dalje naveo da iza napada stoji lično ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, te je stoga pozvao da se protiv njega pokrene krivični postupak. 

Ministarstvo saobraćaja Rusije saopštilo je da je došlo do oštećenja kolovozne trake i demantovalo navode ukrajinskih medija da postoje problemi sa osovinom mosta.

Grupa istražitelja i hitne službe nalaze se na terenu. 

Kako nije došlo od oštećena železničke pruge, železnički saobraćaj nastavljen je oko 7.45 po srednjeevropskom vremenu. 

Vlasti pozivaju građane da se uzdrže od prolaska preko mosta, a turiste da ostanu u hotelima. Zvaničnici poluostrva dodaju da Krim ima neophodne zalihe prehrambenih namirnica, industrijske robe i goriva, te da nema potrebe za panikom.

Podsetimo, Krimski most u oktobru prošle godine našao se na meti Ukrajinaca, kada je došlo do eksplozije kamiona napunjenog eksplozivnim napravama. Tada su život izgubile četiri osobe, a srušile su se i dve kolovozne trake mosta. Popravka mosta trajala je nekoliko meseci.