Volodin: Samo dva i po odsto žita otišlo u siromašne zemlje

Ne može se isključiti da je teroristički napad na Krimski most ponovo izveden pod maskom žitnog sigurnosnog koridora, napisao je prvi čovek ruske dume na Telegramu

Povodom prestanka važenja Sporazuma o žitu predsednik Dume napisao je na svom Telegram kanalu da dogovor o žitu danas ne funkcioniše, i da je samo dva i po odsto hrane otišlo u najsiromašnije zemlje.

U objavi on dalje navodi i da se ne ispunjavaju obaveze prema Rusiji o izvozu poljoprivrednih proizvoda.

"Humanitarni koridor se redovno koristi za prikrivanje terorističkih napada režima u Kijevu. U oktobru, zatim u martu i aprilu, bespilotni čamci su pokušavali da napadnu Crnomorsku flotu i civilnu infrastrukturu", napisao je Volodin.

"Ne može se isključiti da je teroristički napad na Krimski most ponovo izveden pod maskom žitnog sigurnosnog koridora", ukazuje on i dodaje: "Zahtevaćemo od parlamenata drugih država da izraze stav o neprihvatljivosti korišćenja žitnog sporazuma za terorističke napade".

"Vladimir Zelenski i sponzori kijevskog režima odgovorni su za smrt civila. Žrtve napada bili su članovi porodice iz Belgorodske oblasti. Roditelji su poginuli, devojčica je u bolnici", podseća Volodin.

"Podržavamo raskid Sporazuma o žitu pod ovakvim uslovima. Obnova sporazuma je moguća samo ako se ispune obaveze prema Rusiji i ako se žitni koridor ne bude koristio za terorističke napade", objasnio je prvi čovek ruske Dume.