Rusija

Moskva: Ruska industrija pretrpela ogromne gubitke zbog Sporazuma o žitu

Samo za jednu godinu sprovođenja Sporazuma ruski proizvođači đubriva izgubili su više od milijardu dolara
Moskva: Ruska industrija pretrpela ogromne gubitke zbog Sporazuma o žituGetty © Dan Kitwood / Staff

Ruska industrija je, zbog Sporazuma o žitu, izgubila oko milijardu dolara protekle godine, rekao je Arkadij Zločevski, predsednik Ruskog žitnog saveza.

Rusija je saopštila da se povlači iz Sporazuma o žitu koji su u julu prošle godine potpisali Moskva, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije i koji je garantovao siguran izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke uz pomoć izvoza ruskog žita i đubriva.

Sporazum je već tri puta produžen, a Moskva je u više navrata upozoravala da se drugi deo sporazuma vezanog za đubrivo, ne sprovodi. Iz Kremlja je takođe saopšteno da većina izvezenog ukrajinskog žita nije na kraju stigla do najsiromašnijih zemalja.

Govoreći na konferenciji za medije, Zločevski je rekao da je Sporazum "štetio" ruskim zalihama žita a tokom jedne godine sprovođenja, ruski proizvođači đubriva su izgubili više od milijardu dolara.

On je ranije za "RIA Novosti" rekao da je rezultat Sporazuma bio primetan popust na cene ruske pšenice u odnosu na cene međunarodnih konkurenata. Prema njegovim rečima, ova razlika se kretala od 10-20 dolara po toni pšenice.

"Radili smo 10 godina, otkako smo ušli na tržište 2002. godine, da se oslobodimo popusta", rekao je on.

Kada je reč o eventualnoj obnovi Sporazuma, Zločevski sumnja da je to reačna mogućnost.

Mislim da ništa neće biti urađeno, kao što nije urađeno ni do sada. Možda ako se ispune ranije dogovoreni uslovi, ali mislim a su male šanse za to, rekao je on.

Među tim uslovima, podsetio je on, su lakše zakupljivanje brodova za ruske isporuke, lakše izdavanja osiguranja za teret, kako za žito, tako i uopšte za prehrambene proizvode Ruske Federacije, povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa bankarskim SVIF sistemom, dozvola za isporuku đubriva iz Ruske Federacije zaglavljenih u baltičkim lukama i, uopšteno, za olakšavanje njihovog snabdevanja, kao i za nastavak isporuka kroz rutu Toljati - Odesa.

Nijedan od ovih uslova nije ispunjen, naglasio je načelnik RŽS.

image