Ekspert: Ukrajinski brodovi više neće biti osigurani nakon povlačenja Rusije iz Sporazuma o žitu

Ukrajina će imati problema sa osiguranjem svojih plovila

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se nada da će nastaviti da isporučuje žito i nakon što se Rusija povuče iz sporazuma, ali brodovi koji izvoze hranu mogu neće biti osigurani nakon što Moskva povuče garancije za bezbednost plovidbe crnomorskim koridorima, rekao je za RIA Novosti politikolog Bogdan Bezpalko, član ruskog Saveta za spoljne odnose.

Zelenski je ranije rekao da se Kijev nada da će nastaviti isporuke žita crnomorskim putem bez učešća Rusije i da čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske.

Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se povlači iz Sporazuma,  što znači povlačenje ruskih garancija za bezbednost plovidbe i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora u severozapadnom Crnom moru. Za ovo područje se vraća režim privremeno opasan za plovidbu.

"Zelenski se nada da povlačenje Rusije iz sporazuma o žitu jednostavno neće ništa promeniti... Ali premije osiguranja za vlasnike teretnih brodova mogu da porastu. Ili će odbiti da osiguraju ove brodove, što će znatno otežati izvoz za Ukrajinu. A ako neko od njih slučajno udari u minu ili potone, od isporuke neće biti ništa", rekao je Bezpalko.