Ruski diplomata: Britanske obaveštajne službe uključene u napad na Krimski most

Ukrajina se pretvorila u privatnu vojnu kompaniju koju su angažovali Vašington, London i Brisel, kazao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski

Ukrajina je postala privatna vojna kompanija zapadnih zemalja, koje preko nje vode rat protiv Rusije, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, prenosi TASS.

Ruski diplomata se osvrnuo na napad na Krimski most, rekavši da treba da se utvrdi kako su zapadne, a posebno britanske, obaveštajne službe bile uključene u taj teroristički akt.

"Nisam čuo ni za kakvu osudu terorističkog akta na Krimski most ni od jednog od zapadnih sponzora kijevskog režima. Tek treba da utvrdimo u kojoj meri su zapadne, a posebno britanske obaveštajne službe bile umešane u pripremu i sprovođenje tog terorističkog napada. Previše stvari ukazuje na to", kazao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ruski diplomata je podsetio da su ukrajinske vlasti parafirale nacrt sporazuma sa Moskvom u martu 2022. godine u Istanbulu, ali da je Kijev odustao od mirnog rešenja krize pod direktnim uticajem Londona.

"Tada je zaista počela vruća faza posredničkog rata NATO-a protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Ukrajina se, zapravo, pretvorila u privatnu vojnu kompaniju koju su angažovali Vašington, London i Brisel", precizirao je.

On je istakao i da će Rusija pokrenuti istragu o umešanosti Velike Britanije u organizaciju provokacije u Buči.

"U Buči je bila organizovana provokacija. Britanske tajne službe su, prema mišljenju mnogih stručnjaka, imale direktnu ulogu u njenom organizovanju. Objektivna istraga, koju ćemo svakako sprovesti, pokazaće da li je to istina ili ne", objasnio je Poljanski.

Prema njegovim rečima,"britansko predsedavanje Savetom bezbednosti u aprilu prošle godine, usled beskrupuloznih proceduralnih manevara, nije dozvolilo da se održi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, koju je tražila Ruska Federacija u vezi sa tim provokacijama".

Rusija zakazala sednicu Saveta bezbednosti UN o progonu UPC

Poljanski je naveo da je Rusija zakazala sastanak SB UN 26. jula o progonu koji kijevske vlasti sprovode nad kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

"Koliko god pokušavali da se predstavite kao branioci 'bedne i nesrećne' Ukrajine, vaši postupci vas potpuno izdaju. A akcije kijevskog režima, pa čak i u odnosu na sopstveno stanovništvo - koje  uključuju progon sledbenika kanonske pravoslavne crkve, koji na sve moguće načine pokušavate da ignorišete - ne ostavljaju nikakvu sumnju da čak i kada režim počne da hapsi po ulicama i da puca na sve one koji se ne slažu sa destruktivnom i antinarodnom politikom aktuelne vlade, možete lako da zažmurite na to", naglasio je.

"Ali o tome ćemo detaljno razgovarati na sastanku koji smo tražili 26. jula", zaključio je ruski diplomata.