Rusija

Antonov: SAD pretvorile Sporazum o žitu u projekat za bogaćenje zapadnih poljoprivrednih gazdinstava

Vašington pokazuje umešanost u terorističke napade kijevskog režima, time što ga "pokriva" po pitanju napada na Krimski most, kaže ruski ambasador u SAD
Antonov: SAD pretvorile Sporazum o žitu u projekat za bogaćenje zapadnih poljoprivrednih gazdinstavawww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Sjedinjene Države su pretvorile ono što je prvobitno bila humanitarna crnomorska inicijativa u komercijalni projekat za bogaćenje zapadnih poljoprivrednih gazdinstava, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenose "RIA Novosti".

"Vašington nije prstom mrdnuo da otkloni 'izobličenja' koje je stvorio u funkcionisanju poljoprivrednih sporazuma, dok je ono što je prvobitno zamišljeno kao humanitarna crnomorska inicijativa pretvorio u komercijalni projekat za bogaćenje zapadnih poljoprivrednih gazdinstava", kazao je Antonov.

Ruski ambasador je dodao da su se skoro godinu dana poljoprivredni proizvodi slali, ne u siromašne, već u zemlje kojima ti proizvodi nisu bili tako potrebni.

"Odluka Moskve da ne obnovi učešće u Sporazumu o žitu apsolutno je odgovarajuća trenutnoj situaciji", istakao je.

Ranije je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio da SAD i njihovi saveznici neće moći da dobiju od Ukrajine iste količine žitarica koje bi mogle da budu izvezene u okviru Crnomorske inicijative za žito.

Rusija je prethodno obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju Sporazuma o žitu. To znači povlačenje ruskih garancija za bezbednost plovidbe i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora na severozapadu Crnog mora. Za ovo područje se vraća režim "privremeno opasan za plovidbu". 

Tako je, bez učešća Rusije od 18. jula, prestao da funkcioniše Sporazum o žitu.

SAD uključene u teroristički napad na Krimski most

Ruski diplomata je dodao da SAD pokazuju umešanost u terorističke napade kijevskog režima, time što ga "pokrivaju" po pitanju napada na Krimski most.

"Vašington štiteći kijevske radikale, pokazuje nam umešanost Sjedinjenih Država u njihove zločine. 'Opijeni' američkom podrškom, ukrajinski teroristi mogu počiniti nove zločine. Međutim, nema sumnje da će kijevski režim dobiti ono što zaslužuje", naveo je Antonov, komentarišući reakciju Vašingtona na sabotažu Krimskog mosta.

Prema njegovim rečima, izjava državnog sekretara Entonija Blinkena da Ukrajina sama određuje način na koji vodi sukob, nije prvi slučaj opravdavanja terorističkih napada na ruske građane i objekte.

"Na isti način su se SAD ogradile od prošlogodišnje sabotaže Krimskog mosta, koju su izvršili ukrajinski nacisti. Ovaj most se već dugo ne koristi za prevoz vojne tehnike. Reč je o udaru na isključivo civilni cilj", zaključio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama.

image