Ruska osveta za napad na Krimski most - Odesa i Nikolajev u plamenu, gorele ukrajinske luke

Na ruskim telegram kanalima se navodi da je sinoćni napad odgovor Rusije na jučerašnji napad na Krimski most, usled čega je stradalo dvoje civila i uništen je deo kolovoza na mostu

Ruska vojska je sinoć nanela masovni udar visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su se pripremali teroristički napadi protiv Ruske Federacije bespilotnim čamcima, kao i na mesto gde su se proizvodili u brodogradilištu u blizini grada Odese, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je napad izveden u znak osvete.

Pored toga, na području gradova Nikolajeva i Odese uništena su skladišta goriva ukupnog kapaciteta oko 70.000 tona iz kojih se gorivom snabdevala vojna tehnika ukrajinske vojske, navodi se u saopštenju.

"Svi planirani ciljevi su pogođeni. Na uništenim objektima došlo je do požara i detonacija", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski mediji su podelili snimke na kojim se vidi da je u luci došlo do jake eksplozije i pretpostavljaju da su u napadu uništeni samohodni protivavionski topovi nemačke proizvodnje "gepard".

Pritom, u ranim jutarnjim časovima došlo je do požara u industrijskom objektu u Nikolajevu nakon "udara", javio je načelnik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, uzbuna za vazdušnu opasnost je sinoć oglašena u Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine.

Američki televizijski kanal Si-En-En potvrdio je da je u Odesi bio aktiviran sistem protivvazdušne odbrane, a njeni zaposleni u gradu čuli su i četiri snažne eksplozije.

Sa druge strane, na ruskim telegram kanalima se navodi da je sinoćni napad odgovor Rusije na jučerašnji napad na Krimski most, usled čega je stradalo dvoje civila i uništen deo kolovoza na mostu.