Rusija

Peskov: Kijevski režim koristi zonu Sporazuma o žitu u vojne svrhe

Rusija je ispunila svoje obaveze i više puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi Sporazuma u ​​odnosu na Rusku Federaciju nisu sprovedeni, objasnio je portparol Kremlja
Peskov: Kijevski režim koristi zonu Sporazuma o žitu u vojne svrhe© Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kijevski režim koristi zonu koja je određena da služi u korist Sporazuma o žitu u vojne svrhe, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

"To više nije tajna ni za koga, očigledna je činjenica da ovu zonu kijevski režim koristi u vojne svrhe. Ovo je veoma važno i ovo ne sme da se zaboravi", kazao je Peskov.

On je prokomentarisao i reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o navodnom nesavesnom povlačenju Moskve iz Sporazuma o žitu i kazao da je "u ovom slučaju stav evropskih država zapravo nesavestan".

"Rusija je ispunila svoje obaveze i više puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi Sporazuma u ​​odnosu na Rusku Federaciju nisu sprovedeni", objasnio je.

"Najsiromašnije zemlje su dobile najmanje, Rusija je na ovu temu u kontaktu sa partnerima iz Afrike", dodao je.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da je najveći deo ukrajinskog žita izvezen u zapadne države, a da pritom nije ispoštovan glavni uslov na osnovu kog je Sporazum i sklopljen – snabdevanje žitom najsiromašnijih zemalja.

Rusija još razmatra kako će odgovoriti na teroristički napad na Krimski most koji su počinile ukrajinske vlasti, kao i mere za jačanje bezbednosti mosta, rekao je portparol Kremlja.

Komentarišući tvrdnje Kijeva da je Rusija i sama mogla da izvede napad na most, on je rekao da nema ni najmanje sumnje da se radi o terorističkoj akciji kijevskog režima.

"U Moskvi je to od samog početka bilo jasno i nema sumnje da je reč o terorističkom aktu koji je organizovao kijevski režim", rekao je on.

image