Rusija

Kremlj: Rusija je spremna da i dalje šalje žito siromašnim zemljama

O isporukama žita iz Rusije u Afriku biće reči na samitu krajem jula, rekao je Dmitrij Peskov
Kremlj: Rusija je spremna da i dalje šalje žito siromašnim zemljama© Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba, File

Rusija je i dalje spremna da isporučuje ukrajinske žitarice siromašnim zemljama iako je izašla iz Crnomorske inicijative za žito, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Svakako. Rusija definitivno ostaje pri svojoj poziciji u tom pogledu", rekao je Peskov i dodao da će se na samitu krajem jula razgovarati o isporuci žita iz Rusije u Afriku.

"Mi smo u interakciji sa našim afričkim partnerima. Ove komunikacije će se nastaviti na samitu u Sankt Peterburgu, mi se pripremamo i čekamo ih", rekao je Peskov, govoreći o isporuci ruskog žita siromašnim zemljama nakon izlaska iz Sporazuma o žitu.

"Biće prilike da se razgovara o svim ovim problemima" na samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, dodao je on, a prenosi TASS.

Rusija se povukla iz takozvanog Sporazuma o žitu koji su u julu prošle godine potpisali Moskva, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije i koji je garantovao siguran izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke uz pomoć izvoza ruskog žita i đubriva.

Sporazum je već tri puta produžen, a Moskva je u više navrata upozoravala da se drugi deo sporazuma vezanog za đubrivo, ne sprovodi. Iz Kremlja je takođe saopšteno da većina izvezenog ukrajinskog žita nije na kraju stigla do najsiromašnijih zemalja.

image