Kremlj: Rusija je spremna da i dalje šalje žito siromašnim zemljama

O isporukama žita iz Rusije u Afriku biće reči na samitu krajem jula, rekao je Dmitrij Peskov

Rusija je i dalje spremna da isporučuje ukrajinske žitarice siromašnim zemljama iako je izašla iz Crnomorske inicijative za žito, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Svakako. Rusija definitivno ostaje pri svojoj poziciji u tom pogledu", rekao je Peskov i dodao da će se na samitu krajem jula razgovarati o isporuci žita iz Rusije u Afriku.

"Mi smo u interakciji sa našim afričkim partnerima. Ove komunikacije će se nastaviti na samitu u Sankt Peterburgu, mi se pripremamo i čekamo ih", rekao je Peskov, govoreći o isporuci ruskog žita siromašnim zemljama nakon izlaska iz Sporazuma o žitu.

"Biće prilike da se razgovara o svim ovim problemima" na samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, dodao je on, a prenosi TASS.

Rusija se povukla iz takozvanog Sporazuma o žitu koji su u julu prošle godine potpisali Moskva, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije i koji je garantovao siguran izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke uz pomoć izvoza ruskog žita i đubriva.

Sporazum je već tri puta produžen, a Moskva je u više navrata upozoravala da se drugi deo sporazuma vezanog za đubrivo, ne sprovodi. Iz Kremlja je takođe saopšteno da većina izvezenog ukrajinskog žita nije na kraju stigla do najsiromašnijih zemalja.