Rusija

Putin još nije prelomio da li će se kandidovati na narednim izborima

Na pitanje novinara da li će se ruski predsednik odlučiti za novi mandat Dmitrij Peskov je kratko rekao "ne"
Putin još nije prelomio da li će se kandidovati na narednim izborimawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije odlučio da li će tražiti reizbor na predsedničkim izorima 2024. godine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da li će se Putin odlučiti za novi mandat Peskov je kratko rekao "ne".

Putin trenutno služi četvrti predsednički mandat. Ustavom je predsednikovanje ograničeno na dva uzastopna mandata. Putin je bio predsednik između 2000. i 2008. godine i potom je ponovo došao na mesto šefa države 2012. godine. Dmitri Medvedev je odslužio jedan mandat u te četiri godine između.

Rusija je više puta u novijoj istoriji menjala svoj ustav. Prvobitni petogodišnji mandat skraćen je 1993. na četiri godine tokom vladavine Borisa Jeljcina, ali je onda 2008. produžen na šest godina. Prvi predsednički izbori pod novim pravilima održani su 2012. godine.

Rusija je 2020. organizovala referendum o ustavnim promenama koje podrazumevaju i produženje mandata u skladu sa kojim bi Putin bi mogao da ostane na vlasti do 2036. godine. On nije komentarisao ostanak na vlasti osim što je jednom prilikom u oktobru 2020. rekao da je svestan da će se "ovo u jednom trenutku završiti".

"Šta će se dogoditi 2024.godine ili kasnije, videćemo kada za to dođe vreme", rekao je on.

Cilj amandmana, rekao je on tada, nije da se šefu države da za pravo da bude ponovo izabran 2024. već da se unapredi Ustav i ojača nacionalni suverenitet.

image