Rusija

Vatreno krštenje nove ruske rakete vazduh-vazduh

Najmodernija raketa vazduz-vazduh u ruskom arsenalu R-37M prvi put upotrebljena na ukrajinskom ratištu
Vatreno krštenje nove ruske rakete vazduh-vazduhwww.globallookpress.com © MOD Russia

Piloti borbenih aviona Su-35S Vazdušno-kosmičkih snage Ruske Federacije prvi put su u realnim borbenim uslovima upotrebili najnoviju hipersoničnu raketu vazduh-vazduh R-37M (odnosno RVV-BD) namenjenu uništavanju vazdušnih ciljeva koji se kreću velikom brzinom sa razdaljine do 400 kilometara.

Na Zapadu poznata kao AA-13, raketa R-37M je prvobitno namenjena za avione tipa MIG-31, i naknadno je modifikovana kao bi bila kompatibilna i sa borbenim avionima četvrte (SU-30, SU-35) i pete generacije (SU-57). Eksperti smatraju da ta raketa ima veliki potencijal za poboljšavanje učinka ruskih borbenih aviona.

Ruski piloti su tokom vazdušne patrole uočili i zatim uništili jedan ukrajinski avion, navodi "Izvestija", ne precizirajući tip oborene letilice.

"Dok sam obavljao vazdušnu patrolu, otkrio sam neprijateljsku letilicu u zoni kontakta. Nakon što sam je identifikovao i nanišanio, ispalio sam na nju raketu dugog dometa. Nakon što sam se uverio da je letilica pogođena, povukao sam se iz vazdušne borbe," izjavio je Aleksandar, jedan od pilota SU-35S.

Veteran indijskih vazdušnih snaga Vijander Takur ocenjuje da je raketa dugog dometa u pitanju upravo R-37M.

Takur je na "Tviteru" postavio skrinšot snimka koji je prethodno objavilo rusko ministarstvo odbrane i ukazao da je ruski presretač SU-35S bio naoružan "celim asortimanom ruskih raketa vazduh-vazduh", uključujući i model R-37M postavljenu na pilon direktno ispod trupa aviona, dve RR-77-1 srednjeg dometa (do 110 kilometara) ispod usisnika motora, i dve rakete R-73 kratkog dometa (do 40 kilometara) ispod krila.

Na snimku se može uočiti i jedna raketa vazduh-zemlja modela Kh-31P, kao i jedna protivradijacijska raketa namenjena onesposobljavanju neprijateljskih radara, dodao je on.

Indijski vazduhoplovni veteran smatra da se Rusija sve više oslanja na upotrebu dugodometnih raktea R-37M kako ne bi morala da zalazi u centralnu i zapadnu Ukrajinu koja je neprestano pod nadzorom američkih radara i pokrivena protivvazdušnim S-300 raketnim sistemima.

Rakete dugog dometa tipa vazduh-vazduh omogućavaju ruskim pilotima da obaraju ukrajinske letelice u neprijateljskom vazdušnom prostoru.

Borbeni avioni modela SU-35S i SU-30SM omogućavaju odbranu od niskoletećih pretnji, uključujući i avione tipa SU-25 i borbene helikoptere. Raketa Kh-31P koja se može uočiti na snimku takođe može služiti za uništavanje radara PVO.

Neki zapadni izvori navode da raketa R-37M već upotrebljena ranije u oktobru, kada je navodno ispaljena sa lovca pete generacije Su-57.

image