Puškov: Indija i Indonezija zadale još jedan udarac imperiji dolara

Stanovništvo ove dve zemlje, koje napuštaju dolar u bilateralnoj trgovini, je pet puta brojnije od stanovništva Sjedinjenih Država, kazao je ruski senator

Indija i Indonezija napuštaju dolar u bilateralnoj trgovini, ovo je još jedan udarac imperiji dolara, izjavio je senator Ruske Federacije Aleksej Puškov, prenose "RIA Novosti".

"Stanovništvo ove dve zemlje je pet puta brojnije od stanovništva Sjedinjenih Država. Još jedan udarac imperiji dolara. Za njegovo kvalitativno slabljenje, naravno, biće potrebno mnogo takvih udaraca, ali ih je sve više", napisao je Puškov na Telegramu.

Ruski zvaničnik je istakao da će verovatno prva polovina 21. veka biti vreme postepenog uništavanja Paks Amerikana.

Naime, u julu je međuresorna radna grupa Rezervne banke Indije (RBI) u svom izveštaju navela da se uloga američke valute u globalnom finansijskom sistemu smanjuje. 

Kako se navodi, trenutna neosporna dominacija dolara počela je polako da erodira, dok će se ekonomski poredak menjati, postepeno udaljavajući se od upotrebe američke valute.

Prethodno je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor izjavio da bi ideja o stvaranju nove valute Indije, Kine i Rusije mogla takođe da uzdrma finansijsku dominaciju SAD.

"Suština je sledeća - nastaje nova era. Više od 40 zemalja je već izrazilo želju da koristi ovu novu valutu. Indija, Kina i Rusija su u samom centru, u samom temelju svega ovoga, rekao je Mekgregor za londonski Jutjub kanal "Ril".

Kako je naveo, sve ovo izgleda kao pobuna protiv američke finansijske dominacije, koja bi za nju mogla biti pogubna na duge staze.