Rusija

Peskov: Putin će učestvovati na samitu BRIKS-a, ali onlajn

Umesto ruskog lidera, Rusiju će u Južnoj Africi uživo predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Peskov: Putin će učestvovati na samitu BRIKS-a, ali onlajnwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Administracija predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose danas je saopštila da predsednik Rusije Vladimir Putin neće lično prisustvovati predstojećem samitu BRIKS-a u toj zemlji, dodajući da je odluka doneta nakon zajedničkog dogovora.

Rusku delegaciju, kako prenose mediji, u Južnoj Africi predstavljaće šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a samitu će bez izmena u planovima prisustvovati i predsednici Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike.

Ipak, nešto kasnije portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da će se predsednik Rusije uključiti na samit onlajn, te da će tako u potpunosti ispratiti ceo događaj, iako neće uživo prisustvovati na njemu u Južnoj Africi.

Podsetimo, poslednjih meseci dosta se spekulisalo o tome da li će ruski lider posetiti samit BRIKS-a u avgustu ove godine. Prepreke za to pojavile su se od kako je Međunarodni sud u Hagu izdao poternicu za ruskim predsednikom, prema kojoj zemlje koje poštuju ovaj sud - a među kojima je Južna Afrika - imaju obavezu da isporuče osobe za kojima je objavljena poternica. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da sa afričkom stranom nije bilo razgovora o tome šta bi se desilo ukoliko bi neko uhapsio ruskog lidera, jer je to stvar koja je sama po sebi jasna, dok je Ramafosa juče saopštio da, ukoliko bi Putin bio uhapšen, to bi značilo objavu rata Moskvi. S te strane, afrički lider je izjavio da ne želi da rizikuje rat sa Ruskom Federacijom.  

image