Rusija

Ruski brodovi plove ka Japanskom moru - počinju rusko-kineske pomorske vežbe (VIDEO)

Zajedničke vežbe su fokusirane na komunikaciju brod-brod, manevrisanje u formaciji i pomorsku potragu i spasavanje, saopštilo je ranije kinesko Ministarstvo odbrane

Ratni brodovi ruske Tihookeanske flote krenuli su iz Vladivostoka ka Japanskom moru gde će učestvovati u rusko-kineskoj pomorskoj vežbi "Sever saradnja-2023", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Na vežbi će Rusku Federaciju predstavljati veliki protivpodmornički brodovi "Admiral Tribuc" i "Admiral Panteljejev", korvete "Gremjašij" i "Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov".

Dejstvima odreda na moru rukovodi komandant Pomorske flotile, kontraadmiral Valerij Kazakov.

Nekoliko dana ranije, četiri ratna broda i pomoćni brod Pomorskih snaga Narodnooslobodilačke armije Kine napustila su luku Ćingdao u smeru ka području vežbe.

Zajedničke vežbe, čiji deo bi trebalo da se održi u Japanskom moru, fokusirane su na manevrisanje u formaciji, pomorsku potragu i spasavanje, saopštilo je ranije kinesko Ministarstvo odbrane.

Rusija i Kina redovno izvode zajedničke vojne vežbe, a pre nekoliko dana je sa obe strane najavljeno produbljivanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Kako su saopštili iz kineskog Ministarstva odbrane, "vojska Kine je spremna da zajedno sa Ruskom federacijom uloži napore na daljem jačanju strateške koordinacije i komunikacije, kao i zajedničku podršku regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti".

Kinesko ministarstvo je navelo u saopštenju da će tema vežbi biti i "održavanje bezbednosti strateških pomorskih puteva", a svrha manevara je povećanje nivoa strateške interakcije između kineskih i ruskih oružanih snaga, jačanje sposobnosti za zajedničko održavanje regionalnog mira i stabilnosti i odgovora na različite izazove u oblasti bezbednosti.

image