Rusija

Španija: Ukrajini novi "leopardi" i poljska bolnica

Ministarka odbrane Margarita Robles najavila je da će Kijevu biti isporučena četiri borbena tenka "leopard", deset oklopnih transportera i nekoliko terenskih oklopnih vozila
Španija: Ukrajini novi "leopardi" i poljska bolnicawww.globallookpress.com © FabiðN SimÃ�N/Keystone Press Agency

Španska vlada poslala je Ukrajini četiri borbena tenka "leopard", koje je premijer Pedro Sančez obećao predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom tokom posete Kijevu, kao i poljsku bolnicu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Španije, prenose "RIA novosti".

"Ministarka odbrane Margarita Robles najavila je da će brod ka Ukrajini krenuti sledeće nedelje i da će Kijevu biti isporučena četiri borbena tenka "leopard", deset oklopnih transportera i nekoliko terenskih oklopnih vozila, lakih kamiona i sanitetskih vozila", ističe se u saopštenju.

Nova pošiljka lakog naoružanja i municije teškog kalibra takođe će biti predata Kijevu ovog leta, navodi se u saopštenju ministarstva.

Donirana bolnica trebalo bi da stigne u Ukrajinu 23. jula. Osim toga, napominje se da se u Ukrajinu već vraćaju ukrajinski lekari i logističko osoblje, koji su, u okviru dvonedeljne intenzivne obuke u Saragosi, bili pripremljeni za raspoređivanje, sklapanje i upravljanje bolnicom u zoni Specijalne vojne operacije.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružja Ukrajini. Portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. 

image