Putin o Sporazumu o žitu: Bezobrazno nepoštovanje ruskih uslova

Lider Rusije poručio da je Zapad koristio Sporazum o žitu za političke ucene i bogaćenje korporacija

Na sastanku sa članovima vlade predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je bezobrazlukom neispunjavanje ruskih uslova iz Sporazuma o žitu.

Rusija je pokazala neverovatnu strpljivost i toleranciju u produžavanju sporazuma o žitu, saopštio je Putin.

"Iznova i iznova smo produžavali taj sporazum. I, produžavajući ga, pokazivali smo prosto neverovatno strpljenje i toleranciju. Računali smo na to da će naše strane kolege konačno početi da u potpunosti poštuju dogovorene i odobrene parametre i uslove. Međutim, ništa slično se nije dogodilo", izjavio je ruski lider.

Putin je rekao da su zapadne zemlje samo tražile nešto od Rusije, a zauzvrat su ostale samo na "obećanjima".

Kako je istakao, Zapad je zarađivao od sporazuma i uradio sve da on propadne.

"Rusiju sada krive za situaciju, a Zapad je ovu situaciju iskoristio za sopstvene interese. Koristili su sporazum za političke ucene i bogaćenje korporacija", istakao je on.

Dodao je da Rusiju ometaju čak i da donira ruska đubriva najsiromašnijim zemljama, kao i da su Ujedinjene nacije uložile napore da ispune uslove dogovora, ali da nisu mogli da promene situaciju. Zapad je učinio sve da se ovaj dogovor sruši. 

"Sporazum je bio osmišljen da spreči glad u najsiromašnijim zemlja, ali je iskorišćen za bogaćenje američkih biznismena", ponovio je Putin i dodao da je 70 odsto ukrajinskog žita otišlo u bogate zemlje, a u siromašne zemlje oko tri posto. 

Rusija je ta koja doprinosi globalnoj prehrambenoj bezbednosti, poručio je predsednik, a tvrdnje da Ukrajina hrani gladne širom sveta su laž.

"Rusija je spremna da nastavi da isporučuje žito na svetska tržišta, zamenjujući ukrajinsko. Želim da vas uverim da je naša zemlja u stanju da zameni ukrajinsko žito i na komercijalnoj i besplatnoj osnovi. Štaviše, ove godine, kako su nas izvestili, ponovo očekujemo rekordnu žetvu", izjavio je Putin.

Dodao je da je Ukrajina proizvela oko 55 miliona tona žitarica prošle godine, a izvoz je iznosio 47 miliona tona. Istovremeno, Rusija je prošle godine požnjela 156 miliona tona žitarica i izvezla 60 miliona tona.

"Rusija je ta koja daje kolosalan doprinos globalnoj prehrambenoj bezbednosti. A tvrdnje da samo ukrajinsko žito hrani gladne širom sveta su spekulacije i laži", naglasio je Putin.

Neke zemlje koje traže da se izvozi žito iz Ukrajine, kako je rekao, ne dozvoljavaju uvoz ukrajinskih žitarica, braneći sopstveno tržište. 

"Rusija će razmotriti mogućnost povratka Sporazumu o žitu ako se uzmu u obzir i sprovedu svi principi njenog učešća u njemu, bez izuzetaka", poručio je predsednik RF.

Dodao je da je ovaj dogovor rezultirao direktnim gubicima za ruske poljoprivrednike u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Šefu administracije Krima Sergeju Aksjonovu Putin je naložio da izveštava o situaciji na poligonu na kojem je došlo do požara i da se hitno pomogne stanovnicima okolnih mesta.

"Prvo operativno pitanje za Sergeja Valjeviča Aksenova, kako je situacija na poligonu u Kirovskom okrugu Krima", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Aksjonov je ranije izjavio da je deo autoputa Tavrida na Krimu blokiran zbog požara na vojnom poligonu u Kirovskom okrugu. Više od 2.000 ljudi bi trebalo da bude evakuisano iz četiri sela koja se nalaze u blizini poligona.