Rusija

Patrijarh Kiril: Vaseljenska patrijaršija postala je oruđe u borbi protiv pravoslavlja

Sve se radi da se pravoslavlje uništi, a na kraju i da se uništi celokupno hrišćansko nasleđe, istakao je ruski patrijarh
Patrijarh Kiril: Vaseljenska patrijaršija postala je oruđe u borbi protiv pravoslavljawww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Čak i neki od onih koji sebe nazivaju slugama Božjim nisu oslobođeni uticaja "duhova zla"  što ih je gurnulo na uništenje crkvenog jedinstva, rekao je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril na sednici Svetog arhijerejskog Sabora Ruske pravoslavne crkve, dodajući da pri tom pre svega misli na delovanje Carigradske patrijaršije u Ukrajini.

Prvojerarh ruske crkve osvrnuo se i na oružani sukob u ovoj zemlji.

"U okolnostima iz kojih je ovaj sukob počeo, vidimo nespornu versku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje. Upravo ta mržnja je izazvala agresiju na Jugoslaviju devedesetih godina. Upravo je ta mržnja ono što određuje mešanje zapadnih država u život zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja. Ovo mešanje se izražava u ekonomskim i političkim ucenama, organizovanju takozvanih obojenih revolucija", rekao je ruski patrijarh, a objavljeno je na zvaničnom sajtu Moskovske patrijaršije.

Kako je dodao, Vaseljenska patrijaršija postala je, nažalost, jedno od oruđa borbe protiv pravoslavlja.

"Dugo su se njeni vodeći jerarsi, uz podršku političkih snaga van crkve i na njihov podsticaj, spremali da razbiju jedinstvo pravoslavlja, vodili tajne pregovore i pleli intrige. Reč je o delima i događajima od pre pet godina", istakao je ruski patrijarh.

On je podsetio na događaje iz 2018. godine i davanje autokefalnosti "Pravoslavnoj crkvi Ukrajine", sastavljenoj od nekoliko raskolničkih grupacija, a kojoj je tomos uručio carigradski patrijarh Vartolomej.

"Mora se jasno razumeti da su uticajne svetske političke snage, neprijateljske ne samo Rusiji i pravoslavlju, već i hrišćanskom pogledu na svet uopšte, postavile sebi širi zadatak od duhovne izolacije ukrajinskog naroda: njegovo suprotstavljanje bratskom i izuzetno duhovno bliskom narodu Rusije, sa kojim zajedno čine jedinstvenu pravoslavnu civilizaciju još iz doba Svete Rusije", rekao je patrijarh Kiril.

Kako je dodao, drugi i globalniji cilj je da se prekinu ili konačno oslabe duhovne veze između istočnoslovenskog pravoslavnog sveta i pravoslavne zajednice Mediterana i Bliskog istoka. 

"Drugi problem koji danas rešavaju sile neprijateljske pravoslavlju jeste to da se spreči očuvanje hrišćanskih temelja kolevke moderne civilizacije – Evrope. Sve se radi da se pravoslavlje uništi, a na kraju i da se uništi celokupno hrišćansko nasleđe", istakao je ruski patrijarh.

On je dodao da je zadatak podele pravoslavnih delimično rešen.

"Raskol, koji je inicirao carigradski patrijarh Vartolomej, izuzetno je otežao duhovno opštenje ruske crkve sa značajnim delom grčkog pravoslavnog sveta. Međutim, neprijatelji crkve nisu uspeli u potpunosti da ostvare svoj cilj. Čak je i u grčkom pravoslavlju bilo mnogo hrabrih jeraraha, sveštenika, bogoslova koji nisu priznavali bezakoni čin Carigrada", rekao je ruski patrijarh.

On je dodao i da je većina pomesnih crkava jasno pokazala nespremnost da prizna kako  organizaciju nastalu od raskolnika tako i "novu eklisiologiju" Vaseljenske patrijaršije koja stoji iza ovog akta.

"Previranja koja je posejao Fanar donela su gorke plodove i, posebno, dovela do otvorenog progona državnih organa Ukrajinske pravoslavne crkve. Ubrzo nakon invazije Carigrada na Ukrajinu, počeli su da se usvajaju diskriminatorni zakoni protiv kanonske pravoslavne crkve, klevete su se širile u medijima, raspirivala se netrpeljivost i mržnja prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je ruski patrijarh. 

On je podsetio da su nezakonito uzimane crkve, vršeni pretresi, sveštenstvo je bilo podvrgnuto ispitivanjima i brutalnom pritisku, a progon je od početka prošle godine dobio novu dimenziju sa hapšenjima, prebijanjima, istragama protiv episkopa. Ruski patrijarh upozorio je da je drevna Kijevsko-pečerska lavra pred zatvaranjem, a da je život njenog igumana, mitropolita Pavla, koji boluje od ozbiljnih bolesti i nalazi se u pritvoru, u opasnosti.

"Pre nekoliko dana poslao sam predstojateljima pomesnih pravoslavnih crkava, poglavarima niza drugih hrišćanskih crkava, međunarodnim i organizacijama za ljudska prava pisma u kojima ih pozivam da obrate pažnju na progon Ukrajinske pravoslavne crkve i da preduzmu sve moguće mere da zaštite mitropolita Pavla od bezakonog progona. Jasno je da su ukrajinske vlasti počele da likvidiraju kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, ne obraćajući pažnju na takozvane evropske vrednosti koje, između ostalog, uključuju slobodu veroispovesti i poštovanje ljudskih prava. Postavlja se pitanje: kako će evropski vladari i organizacije za ljudska prava reagovati na ono što se dogodilo? Sa nestrpljenjem, mada ne bez sumnje, očekujemo njihovu reakciju", napomenuo je patrijarh Kiril.

Predstojatelj ruske crkve je istakao i da je nemoguće ne pomenuti činjenicu da grkokatolici, unijati, aktivno učestvuju u podsticanju i održavanju progona pravoslavnog naroda Ukrajine. 

"Oni su, po svemu sudeći, jedni od krajnjih korisnika brojnih bezakonih zaplena pravoslavnih hramova na teritoriji Ukrajine", ukazao je patrijarh Kiril. 

image