Rusija

Počele rusko-kineske vojne vežbe u Japanskom moru (VIDEO)

Glavni cilj vežbe je jačanje pomorske saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i održavanje stabilnosti i mira u Azijsko-pacifičkom regionu
Počele rusko-kineske vojne vežbe u Japanskom moru (VIDEO)www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Zajedničke pomorske vojne vežbe Rusije i Kine "Sever/Saradnja 2023" počele su u Japanskom moru i trajaće do 23. jula, saopštila je pres služba Tihookeanske flote Rusije.

"U skladu sa planom međunarodne vojne saradnje, u periodu od 20. do 23. jula u Japanskom moru održava se zajednička rusko-kineska pomorska vežba 'Sever/Saradnja 2023'. Glavni cilj vežbe je jačanje pomorske saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i održavanje stabilnosti i mira u Azijsko-pacifičkom regionu", navodi se u saopštenju flote.

U okviru vežbi posade brodova će odraditi protivpodmorničke zadatke i pomorske borbe, pomorsku i vazdušnu pratnju brodova, čuvanje i odbranu brodskih odreda dok su usidreni u nezaštićenom sidrištu, osiguravanje bezbednosti komunikacija u vodama i vazdušnom prostoru Japanskog mora, kao i zajedničko artiljerijsko gađanje.

Ratnu mornaricu Rusije predstavljaće veliki protivpodmornički brodovi flote "Admiral Tribuc" i "Admiral Pantelejev", korvete "Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov" i "Gremjašči" i pomoćni brodovi pod komandom komandanta Primorske flotile raznorodnih snaga Tihookeanske flote kontraadmirala Valerija Kazakova.

Kinesku mornaricu predstavljaće razarači "Ćićihar" i "Guejang", patrolni brodovi "Zaožuang" i "Rižao" i brod za snabdevanje "Taihu" pod komandom zamenika komandanta Severnomorske flote kontraadmirala Kiu Vanšenga.

image