Rusija

Kremlj: Putin će ravnopravno učestovati na samitu BRIKS-a

Iako će učestvovati onlajn, putem video bima, ruski predsednik će na samitu moći da razgovara sa kolegama o svim aktuelnim i planiranim temama, kazao je Dmitrij Peskov
Kremlj: Putin će ravnopravno učestovati na samitu BRIKS-awww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Predsednik Rusije Vladimir Putin će ravnopravno sa svim ostalim liderima učestvovati na samitu BRIKS-a, koji će se održati u Južnoj Africi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iako će učestvovati onlajn, putem video bima, ruski predsednik će na samitu BRIKS-a moći da razgovara sa kolegama o svim aktuelnim i planiranim temama. "To će biti ravnopravno učešće predsednika, obratiće se i imaće komunikaciju sa kolegama", dodao je Peskov.

Administracija predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose juče je saopštila da Putin neće lično da prisustvuje samitu BRIKS-a, dodajući da je odluka doneta nakon zajedničkog dogovora. Kako je juče objasnio Peskov, predsednik Rusije će se uključiti na samit onlajn, tako će u potpunosti ispratiti ceo događaj.

Rusku delegaciju, kako prenose mediji, u Južnoj Africi predstavljaće šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a samitu će bez izmena u planovima prisustvovati i predsednici Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike.

Podsetimo, poslednjih meseci dosta se spekulisalo o tome da li će ruski lider lično prisustvovati samitu BRIKS-a u avgustu ove godine. Prepreke za to pojavile su se od kako je Međunarodni sud u Hagu izdao poternicu za ruskim predsednikom, prema kojoj zemlje koje poštuju ovaj sud - a među kojima je Južna Afrika - imaju obavezu da isporuče osobe za kojima je objavljena poternica.

Peskov je ranije izjavio da sa afričkom stranom nije bilo razgovora o tome šta bi se desilo ukoliko bi neko uhapsio ruskog lidera, jer je to stvar koja je sama po sebi jasna, dok je Ramafosa juče saopštio da, ukoliko bi Putin bio uhapšen, to bi značilo objavu rata Moskvi. S te strane, afrički lider je izjavio da ne želi da rizikuje rat sa Ruskom Federacijom.

Poljska je prebacila deo vojske prema granici sa Belorusijom, to je povod da Kremlj poveća svoju pažnju na tu temu, kazao je Peskov i dodao da se trenutno radi na povećanju bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije.

"Agresivnost Poljske i njen neprijateljski odnos prema Belorusiji i Ruskoj Federaciji su razlog za povećanu pažnju", rekao je Peskov upitan da prokomentariše izjavu Poljske da će poslati dve vojne brigade na istočnu granicu.

Rusija je spremna da pomogne svim strancima koji žele da rade na novim regionima RF, kazao je Peskov.

"Predsednik je rekao da je spreman da pomogne strancima koji žele da rade u novim regionima. To se odnosi i na one koji žele da dobiju rusko državljanstvo zbog posla", kazao je Peskov.

image