Putin na granici NATO-a: Ruski lider pokrenuo tečni gas iz Murmanska za "Arktik LNG-2" (VIDEO)

Ruski predsednik posetio je Murmansk, od kojeg je samo nekoliko sati vožnje do Finske

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je prvu proizvodnu liniju za dotok gasa na gravitacionim bazama za projekat "Arktik LNG-2" preko Severnog morskog puta do mesta operacije na poluostrvu Gidan, prenosi TASS.

Naime, ruski predsednik obišao je objekat ruske gasne kompanije "Novatek" na obali Kolskog zaliva, gde se upoznao sa procesom izrade metalnih konstrukcija i posmatrao izgradnju linije za dotok prirodnog gasa.

"Prvi projekat je uspešno realizovan i radi. I sada postoje svi razlozi da se veruje da će i 'Arktik LNG-2' biti realizovan na vreme i sa potrebnim kvalitetom", poručio je Putin iz Murmanska, koji se nalazi samo nekoliko sati vožnje od Finske, koja je nedavno ušla u NATO.

Projekti proizvodnje LNG-a su svakako važni, jer daju kompleksan efekat za celu privredu, omogućavaju nam da povratimo udeo koji nam je potreban na globalnom LNG tržištu i omogućavaju nam da razvijamo srodne industrije“, rekao je Putin. 

Kako se navodi, ruska gasna kompanija "Novatek" planira da pokrene projekat "Arktik LNG-2" krajem 2023. - početkom 2024. godine.

Izgradnja prve dve linije za gas za projekat "Arktik LNG-2" izvodi se na lokaciji Centra za izgradnju morskih objekata velike tonaže (CSKMS), gde se vrši proizvodnja gravitacionih baza (GBS), integracija LNG opreme, izgradnja modula velikih dimenzija i proizvodnja linija za dotok gasa.

"Arktik LNG 2" je drugi projekat "Novateka" velikog kapaciteta za proizvodnju tečnog prirodnog gasa posle "Jamala". Predviđena je izgradnja tri linije za proizvodnju tečnog prirodnog gasa kapaciteta po 6,6 miliona tona godišnje i stabilnog gasnog kondenzata do 1,6 miliona tona godišnje. 

Resursna baza projekta je polje Utreneje, koje se nalazi na poluostrvu Gidan u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. Puštanje u rad druge i treće linije planirano je za 2024. i 2026. godinu.

Putina su dočekali predsednik upravnog odbora kompanije Leonid Mihelson, guverner Murmanske oblasti Andrej Čibis i izaslanik predsednika u Severozapadnom federalnom okrugu Aleksandar Gucan. 

Poslednji put ruski predsednik putovao je u region krajem juna, kada je posetio Dagestan. 

Naime, Putin je poslednji put posetio Murmansku oblast u julu 2014. godine, kada je učestvovao na obeležavanju Dana Ratne mornarice u Severomorsku.