Rusija

"Global tajms": Zajednička vojna vežba Kine i Rusije odgovor na napetosti na Pacifiku

Integrisane vežbe more-vazduh služe očuvanju regionalnog mira, stabilnosti i jačanju rusko-kineske saradnje, kažu vojni analitičari
"Global tajms": Zajednička vojna vežba Kine i Rusije odgovor na napetosti na Pacifikuwww.globallookpress.com © Li Yun

Zajednička vojna vežba Kine i Rusije, nazvana "Sever/Interakcija-2023", počela je u četvrtak u Japanskom moru, a za komandni brod određen je razarač ratne mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA), piše kineski "Global tajms".

Četvorodnevne vežbe će ojačati vojnu saradnju dveju zemalja i doprineti očuvanju mira i stabilnosti u Aziji i Pacifiku, usred tenzija i rastućih pretnji u regionu, smatraju vojni stručnjaci.

Ceremonija otvaranja vežbe održana je u četvrtak, u centralnim vodama Japanskog mora, nakon čega su usledile vežbe, među kojima i uvežbavanje pratnje na moru i vazduhu, izvestila je u četvrtak Centralna televizija Kine (CCTV).

Vežba će, kako je preneo CCTV, uključivati odvraćanje i odbijanje, odbranu pomorskih puteva i konfrontacione bitke.

Na zajedničkoj vežbi "Sever/Interakcija-2023", koja će se odvijati od četvrtka do nedelje, koristi se bojeva municija.

Vežba uključuje i protivpodmorničke misije, pomorske borbe, pomorsku i vazdušnu pratnju brodova, kao i čuvanje i odbranu usidrenih brodova, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Rusije.

Visok stepen međusobnog poverenja

Sa ciljem zaštite strateških pomorskih ruta, vežba uključuje osnovne borbene procedure protiv vazdušnih, površinskih i podvodnih ciljeva, rekao je za "Global tajms" Li Jaćijang, kineski pomorski stručnjak, dodajući da se ova vežba može smatrati velikom.

Kinu na moru predstavljaju razarači, fregate sa navođenim raketama, kao i brod za popunu tipa "903 taihu", koji se sastaju sa ruskim korvetama i velikim brodovima "Admiral Tribunc" i "Admiral Pantelejev".

Dve zemlje će koristiti više od 30 aviona, uključujući borbene avione, protivpodmorničke avione i helikoptere, navodi se u ruskom saopštenju za štampu.

Centralna televizija Kine izvestila je da je kineska strana u Vladivostoku, na Dalekom istoku Rusije, rasporedila veliki transportni avion I-20, avion za rano upozorenje KJ-500, borbeni avion J-16 i helikopter Z-20.

Tokom vežbe, kineski avioni poleću sa ruskih aerodroma, što označava visok nivo vojne saradnje i međusobnog poverenja između dve zemlje, rekao je za "Global tajms" Fu Ćanšao, kineski stručnjak za vojnu avijaciju.

Na taj način kineski avioni mogu značajno da smanje vreme reakcije na potencijalne pretnje u regionu, dodao je Fu.

Zajednička vojna vežba odvija se u vreme porasta napetosti

Kina je na vežbu poslala nekoliko različitih tipova aviona različite namene, pri čemu je Z-20 prvi put učestvovao u zajedničkoj vežbi u inostranstvu, primećuju posmatrači, dodajući da raznovrsnost plovila i aviona pokazuje da ova vežba podrazumeva integrisane borbene sisteme.

Za potrebe ove vežbe osnovan je zajednički štab na razaraču PLA mornarice, potvrđeno je u zvaničnim saopštenjima obe strane.

Zajednički štab znači da kineski i ruski oficiri zajedno komanduju vežbom sa kineskog broda, rekao je u četvrtak za "Global tajms" drugi kineski vojni stručnjak, koji je zahtevao anonimnost.

Zajednički štab može da prima informacije od cele flotile, analizira ih i šalje naređenja u realnom vremenu, dodao je ekspert. Da bi se to postiglo, kineski i ruski sistemi komandovanja i kontrole moraju biti međusobno povezani, što takođe odražava visok nivo saradnje i međusobnog poverenja.

Zajedničke vežbe Kine i Rusije odvijaju se u vreme kada rastu tenzije u Azijsko-pacifičkom regionu.

Japan se otvoreno meša u pitanje Tajvana, koji Kina smatra delom svoje suverene teritorije, tvrdeći da je "hitna situacija na Tajvanu japanska vanredna situacija". SAD su u utorak poslale nuklearnu podmornicu u Južnu Koreju, prvi put u četiri decenije, kako se navodi, u pokušaju odvraćanja Severne Koreje.

Analitičari se slažu da ova vežba služi očuvanju regionalnog mira i stabilnosti od bilo kakvih bezbednosnih pretnji.

Ova vežba ima za cilj podizanje nivoa strateške saradnje dve vojske i jačanje njihovih sposobnosti u zajedničkoj zaštiti regionalnog mira i stabilnosti, kao i suočavanju sa različitim bezbednosnim izazovima, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva nacionalne odbrane, objavljenom u subotu.

Posle vežbe, kineske i ruske pomorske i avijacione snage će zajednički patrolirati u vodama Pacifika, saopštila je u subotu mornarica PLA.

image