Rusija

Rusija: BRIKS želi da dolar ode u prošlost, prevazilazi prepreke za plaćanje u nacionalnim valutama

Vašington koristi dominantnu poziciju svoje nacionalne valute kao instrument političke ucene i kažnjava "nepoželjne", navodi se u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Rusija: BRIKS želi da dolar ode u prošlost, prevazilazi prepreke za plaćanje u nacionalnim valutamawww.globallookpress.com © Li Tao/XinHua

U poslednje vreme sve više država razmišlja o povećanju uloge valuta alternativnih američkom dolaru u međusobnim obračunima, ni zemlje BRIKS-a nisu izuzetak, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Danas više nije moguće potpuno se oslanjati na zapadne finansijske mehanizme, pošto Vašington koristi dominantnu poziciju svoje nacionalne valute kao instrument političke ucene i kažnjava "nepoželjne", navodi se u komentaru.

Jedna od ključnih oblasti saradnje petorke je upravo formiranje stabilnih mehanizama plaćanja koji će efikasno služiti međusobnoj trgovini, dodaje se.

"Ova tema je stalno u fokusu pažnje relevantnih odeljenja BRIKS-a", koji sistematski i dosledno rade na tome, a uzimajući u obzir aktuelnu međunarodnu situaciju, o ovome će se razgovarati tokom predstojećeg sastanka lidera zemalja članica.

Prelazak na nacionalne valute je komplikovan zbog više različitih faktora, navodi MSP i objašnjava da su one imaju ograničeniju konvertibilnost i veću volatilnost u odnosu na američki dolar.

Na prelazak u nacionalne valute negativno mogu da utiču i distorzije u spoljnotrgovinskom prometu, a postoje i čisto tehničke smetnje kao što je povezivanje infrastrukture za plaćanja između država.

Stvaranje nove jedinstvene valute je još "suptilniji" proces, navodi se u komentaru.

Jedan od najvažnijih faktora u sticanju statusa rezervne valute putem sredstva plaćanja je obim opsluživane privrede, objasnili su.

Rusija je uverena da je ovaj proces nepovratan i da dobija na snazi, a s vremenom će postepeno pronaći rešenja za navedene probleme koja su prihvatljiva za sve.

image