Peskov: Još uvek bez sastanka Putina i Erdogana

Rusija analizira situaciju i daće odgovarajuće predloge za rešenje situacije u Crnom moru, kazao je portparol Kremlja

Nijedan sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom trenutno nije naveden u rasporedu ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

"Za sada ništa", kazao je Peskov.

Naime, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je prethodno da očekuje da će u bliskoj budućnosti pregovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o Sporazumu o žitu, koji bi prema njegovom shvatanju mogao da bude obnovljen.

U tom smislu smatra da bi zapadne zemlje trebalo da razmotre zahteve Moskve, objavila je televizija Haberturk.

Terorističke metode kijevskog režima postaju opasne za sve

Peskov je dodao da nepredvidivost i terorističke metode kojima se služe kijevske vlasti nose pretnje i opasnost za oblast Crnog mora.

Upitan da prokomentariše odluku ukrajinskog Ministarstva odbrane da će na sve brodove koji budu plovili ka ruskim lukama gledati kao na legitimnu metu sa vojnom tehnikom, Peskov je istakao da Rusija razmatra načine da minimalizuje opasnost.

"Naši organi analiziraju situaciju i daće odgovarajuće predloge", kazao je Peskov.

"Nepredvidive akcije i umešanost kijevskog režima u terorističke napade potencijalno stvaraju pretnju u ovoj oblasti, jer je kijevski režim apsolutno nepredvidiv. Ničega se ne libi. Stoga, naravno, takve izjave direktno nose opasnost",objasnio je.

Nakon što je Ukrajina objavila relevantno saopštenje, Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da isto važi i za brodove koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama.

"Prema tome, zemlje koje šalju takve brodove smatraće se umešanim u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima", navodi se u saopštenju MO.