Rusija

MSP Rusije: Bezbednosni koridor Ukrajina koristila za terorističke napade (VIDEO)

Najviše ukrajinskog žita otišlo je u Evropu, kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin i dodao da će Putin i Erdogan razgovarati o tranzitu brodova u Crnom moru
MSP Rusije: Bezbednosni koridor Ukrajina koristila za terorističke napade (VIDEO)www.globallookpress.com © Leonid Faerberg/Transport Photo Images

Stav Rusije o Sporazumu o žitu bio je otvoren i pošten, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin i dodao da je bezbednosni koridor Ukrajina koristila za terorističke napade: jednom na Sevastopolj i dva puta na Krimski most.

"Samo 2,8 odsto žitarica otišlo je u zemlje u razvoju. Najviše ukrajinskog žita je otišlo u Evropu. Ukupno je izvezeno 32 miliona tona žitarica, koje je otišlo u razvijene, dobro uhranjene zemlje", precizirao je Veršinjin na današnjem brifingu.

Ruski diplomata je istakao da su kontinuirani napori da se osigura bezbednost hrane mogući samo ako postoje rezultati prema Istanbulskim sporazumima.

"Ruska Federacija razume zabrinutost njenih afričkih prijatelja. Ali želim da kažem da ćemo ove zabrinutosti u potpunosti uzeti u obzir. Moskva je u kontaktu sa afričkim zemljama kako ne bi osetile posledice raskidanja ovog sporazuma", naglasio je.

Prema njegovim rečima, obaveze Ruske Federacije o besplatnom snabdevanju afričkih zemalja hranom biće ispunjene.

"Zemlje kojima je to potrebno dobiće neophodna uveravanja iz Moskve u vezi sa njihovim potrebama za hranom na samitu Rusija-Afrika koji će se održati u Sankt Peterburgu krajem jula", istakao je ruski diplomata. 

Putin i Erdogan će razgovarati o tranzitu brodova u Crnom moru

Pitanja tranzita brodova u Crnom moru biće razmotrena tokom mogućih novih kontakata ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Tajipa Erdogana, kazao je Veršinjin.

"Siguran sam da će i ova pitanja biti deo dnevnog reda. Mislim da je pogrešno sada predviđati. Ali činjenica da takve zemlje kao što su Rusija i Turska imaju posebnu odgovornost i ulogu je nesporna", naglasio je.

Prema njegovim rečima, ruska upozorenja za brodove koji se budu kretali Crnim morem odnose se na to da će postojati zahtevi da se, po potrebi, brodovi pregledaju, kako bi se proverilo kakav teret prevoze.

UN ne treba da osuđuju udare na objekte u Odesi

Veršinjin je istakao da sekretarijat UN ne bi trebalo da osuđuje napade na objekte u Odesi gde su se pripremali teroristički akti protiv Rusije.

"Čuli smo danas saopštenje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o udarima odmazde na Odesu. Oštra osuda, kao da ovo navodno šteti bezbednosti hrane. Ali čini mi se da udari na objekte koji su zapravo pripremali terorističke akte nisu nešto što treba osuditi", poručio je.

image